Новини
Події

Фахівці Держпраці розповіли аграріям Хмельниччини, як безпечно працювати з пестицидами та агрохімікатами

На базі Хмельницької районної державної адміністрації для керівників сільськогосподарських підприємств, агрономів, інженерів та працівників, які будуть залучатися до роботи з пестицидами, агрохімікатами та особи, що працюють в умовах дії на організм шкідливих виробничих факторів відбулась семінар-навчання питань підготовки агроформувань районну до проведення комплексу весняно-польових робіт та дотримання вимоги безпеки під час робіт з пестицидами та агрохімікатами. Участь у якій взяла начальник відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Хмельницькій області Олена Токар та лікар з гігієни праці Віктор Мамчур.

Представники відділу з питань гігієни праці ознайомили учасників семінару з профілактичними заходами при роботі з пестицидами і мінеральними добривами. Наголосивши, що пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й безпосередньо через неушкоджену шкіру і слизові оболонки очей, через травний канал. Деякі з них мають здатність нагромаджуватись в організмі і через тривалий період часу спричиняти хронічні отруєння. Потрапивши в організм, пестициди можуть уражати центральну нервову систему, печінку, нирки та інші внутрішні органи. Це треба знати і враховувати не тільки спеціалістам сільського господарства, які зобов’язані раціонально вирішувати питання конкретного застосування пестицидів на практиці, а й усім тим, хто працює з ними.

Серед профілактичних заходів важливе значення має недопущення до роботи з пестицидами осіб, які мають протипоказання за станом здоров’я. Це забезпечується проведенням попередніх медичних оглядів осіб, які мають працювати з пестицидами незалежно від того, постійна ця робота чи тимчасова, сезонна. Так, категорично забороняється допускати до роботи з пестицидами вагітних, жінок-годувальниць, підлітків до 18 років, чоловіків понад 55 і жінок віком понад 50 років, а також осіб, які мають різні хронічці недуги.

Фахівці Управління Держпраці зазначили, що до заходів медичного характеру належить також виявлення у працюючих з пестицидами початкових ознак, змін в організмі під їх дією. З цією метою один раз на рік проводяться медичні огляди осіб, які постійно контактують з пестицидами.

Докладніше про правила роботи з пестицидами і агрохімікатами на сайті Держпраці.

Автор: Алла Самойленко