Новини
Суспільство

Хмельницька чи Кам’янець-Подільська область – думка кам’янчан

Кам’янець-Подільський колись уже був адміністративним центром.

Роль міста почала зростати з переходом Поділля під владу Великого князівства Литовського. Насамперед, це було пов’язано із наданням нашому місту в 1374 році Магдебурзького права, що значно посилило його позиції.

 Князі Коріатовичі практично перетворили Кам’янець-Подільський на столицю краю.

Після отримання статусу воєводського центру Кам’янець-Подільський починає активно розвиватися, перетворившись на одне з найбільших міст Східної та Центральної Європи.

Так тривало до 1672 року, коли турецько-татарсько-козацька армія захопила місто. Проте й протягом 27-річного турецького панування Кам’янець-Подільський не втратив значення адміністративного центру.

Згодом, наприкінці століття, формується Подільська губернія, і тут першість знову дістається Кам’янцю-Подільському. Місто стає губернський центром.
У період Української національно-демократичної революції Кам’янець теж не втратив свого значення. Навіть навпаки, адже саме в цей історичний період місто стало столицею Української Народної Республіки. Цей відрізок часу увійшов в історію під назвою «Кам’янецька доба Директорії УНР».

Щоправда, Кам’янець-Подільський не довго насолоджувався статусом обласного центру.

Місто знаходилося на крайньому півдні області, а це, в свою чергу, викликало певні незручності в управлінні.
14 березня 1941 року вийшла постанова ЦК ВКП(б) та Раднаркому СРСР, відповідно до якої обласний центр переносився до Проскурова.

З 1944 року було повернуто довоєнне адміністративне облаштування області, тобто місто знову стало районним центром.
Цікаво, що з 1941 року (з моменту перенесення обласного центру) область не стала називатися Проскурівською, а й далі використовувалася назва Кам’янець-Подільська. Така ситуація тривала до 1954 року.

Саме в цей час СРСР святкував 300-річчя «возз’єднання» України з Росією, тобто підписання Переяславських статей Богданом Хмельницьким. Події надали стільки пафосу, що вирішили увіковічнити її на мапі. 16 січня 1954 року Президія Верховної Ради УРСР прийняла рішення перейменувати місто Проскурів на Хмельницький, а Кам’янець-Подільську область на Хмельницьку.

4 лютого цього ж року Президія Верховної Ради СРСР підтвердила указ. Ось таким чином було завершено формування сучасної Хмельницької області.

Провівши обговорення серед  читачів у соціальних мережах,  редакція сайту “Вечірній Кам’янець” дізналася, що 87% опитаних хотіли б повернути статус обласного центру Кам’янцю-Подільському, 3 % висловили думку, що хай все залишиться як є, решті ж 10% респондентів байдуже.

Автор: Алла Самойленко