Новини
Бізнес

У хмельничан знову з’явилася можливість зекономити з «теплим кредитом»

Однак гарантовану компенсацію зможе отримати лише той, хто звернеться до банків в числі перших

 Урядова програма з енергоефективності  в частині компенсації тіла кредиту на придбання негазових котлів у Хмельницькій області знову діє.  Держава знову декларує допомогу населенню зменшити плату за комунальні послуги. Наприкінці лютого державні банки  відновлять  укладання  угод по «теплих кредитах» із громадянами. А уряд в свою чергу заявляє, що через  Держенергоефективності відновить процес надання безповоротної фінансової допомоги на заміну старих котлів на більш енергоощадні. У цьому році, як і раніше, українці зможуть отримати державну безповоротну фінансову допомогу на впровадження енергоефективних заходів у розмірі: 20% – на придбання «негазових» котлів, 35% – для утеплення індивідуального житла, 40% – для ОСББ і 70% – для отримувачів субсидій, які входять у склад цих ОСББ.

Серед нововведень цього року – розширено перелік банків-учасників програми. Тепер «теплі» кредити можна буде отримати не лише в Ощадбанку, Укргазбанку та Укрексімбанку, а й в Приватбанку. Відтак, у громадян буде більше свободи вибору щодо банку, місця  розташування його філії, оптимальних умови кредитування тощо. Головне, завдяки підключенню ще одного потужного банку з новітніми технологіями буде посилено конкуренцію у банківському секторі, що дасть змогу здешевити вартість кредитів для домогосподарств та ОСББ та залучити більшу кількість учасників.

Також, цьогоріч стане обов’язковим впровадження комерційного обліку при проведенні заходів з термомодернізації багатоквартирних будинків. Таким чином, ОСББ зможуть контролювати фактичне споживання енергоресурсів по будинку та оцінювати ефективність впровадження енергоефективних заходів. На такі заходи ОСББ зможуть, як і раніше, отримувати 40% безповоротної фінансової допомоги.

Для довідки: Державним бюджетом України на реалізацію програми у 2017 році виділено 400 млн грн. За розрахунками уряду це дозволить ще сотні тисяч українців скористатися Урядовою допомогою на утеплення житла та врази зменшити свої витрати на комунальні платежі.

Нагадаємо, що минулого року  попит на державну підтримку в проведенні енергоефективних заходів зріс, уряд виявився не готовим до такою активності мешканців. На період  припинення дії держпрограми в частині заміни котлів – у липні 2016 року –   у Хмельничцькій області кількість бажаючих нею скористатися зросла у десятки разів в порівнянні з початком року. До кінця липня 2016 року надавав населенню безповоротну фінансову допомогу через Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк на придбання котлів, що працюють на інших крім газу та електроенергії видах палива, а саме – 20% відшкодування суми залученого кредиту, а для субсидіантів – 70%. Така програма була запроваджена ще у жовтні 2014 року.

 

Автор: Тетяна Новак