Новини
Культура

У Хмельницькому відкрилась фотовиставка «Майдан. Історія протесту»

В музеї історії міста Хмельницького відбулася презентація персональної фотовиставки «Майдан. Історія протесту» Сергія Аніськова. Захід зібрав чимало відвідувачів, серед яких були присутні і представники міської влади, і учасники подій, і юне покоління.
Виставка приурочена до Дня Героїв Небесної Сотні та розповідає про події 2013-2014 років, пов’язані з народними протестами на Майдані Незалежності в місті Хмельницькому. Цього дня присутні мали нагоду всі разом згадати, як це відбувалось у нашому місті.
Зокрема, заступник Хмельницького міського голови Володимир Гончарук, як безпосередній учасник тих подій, згадав про Хмельницький Майдан. Також він наголосив на тому, що нам випало жити в час трансформації геополітичного простору, і що Україна вже ніколи не повернеться в бік свого східного сусіда по кордону.
Фотомитець та громадський діяч Микола Шафінський висловив необхідність влаштовувати покази таких світлин і в подальшому, адже майже всі учасники протестів фотографували тоді все, що відбувалося навколо. І ці німі свідчення тих доленосних подій для України варто збирати й оприлюднювати якомога більше, адже це наша історія.
Автор світлин, член Національної спілки фотохудожників України Сергій Аніськов, погодився, що такі історичні події потрібно нині показувати людям, адже ми це бачили, а молоде покоління, наше майбутнє – воно також має це побачити – у статичному вигляді. Крім того, автор наголосив на тому, що всі представлені роботи передані у фонд музею історії міста.
Начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков висловив автору фотовернісажу вдячність за якісне висвітлення історичних подій, вручивши фотомитцю Почесну грамоту та цінний подарунок.
Директор музею пані Галина Барабаш висловила жаль з приводу того, що три роки минуло відтоді, як відбувалися вікопомні події на Майдані, і досі важко про це говорити, тому що ще жива рана тих подій в серці чи не кожного українця. І люди, які висловили протест, які стали стіною спротиву існуючій владі, – ці люди готові були віддати життя за оновлене майбутнє всієї країни. І ці події увійдуть в новітню історію України насамперед як народження нової національно свідомої людини та народження нового громадянського суспільства.
Виступом викладача по класу бандури музичної школи № 1 імені Миколи Мозгового пані Марії Талалай, яка виконала українську народну пісню «Висока верба», та виконанням її юної вихованки пані Дарини Кухаренко української народної пісні «Гей, пливе кача», що стала своєрідним гімном у пам’ять про Героїв Небесної Сотні для кожного громадянина України, присутні вшанували пам’ять про загиблих на Майдані.

Виставка працюватиме в музеї історії міста Хмельницького впродовж лютого та на початку березня.

Джерело: сайт Хмельницької міської ради

Автор: Тетяна Новак