Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому збираються зробити вуличну торгівлю красивою і законною

Питання боротьби зі стихійною торгівлею на вулицях Хмельницького піднімалося не раз. Викорінити порушення правил торгівлі поки що не вдавалося. Хоча у Хмельницькому є спеціально облаштовані для роздрібної торгівлі місця, однак вони зазвичай пустують, а бабусі, які приїжджають з навколишніх сіл, торгують  що називається з землі. Вони вважають, що так зручніше і їм, і покупцям, та не особливо зважають на зауваження. Депутати міської ради черговий раз розглядали питання впорядкування торгівлі. Як приклад, наводили мікорайон Ракове, де подуктами торгують на тротуарі, в той час як навпроти є обладнаний ринок. Продавцям, вочевидь, невигідно платити за екпертизу продуктів. В управлінні торгівлі міської ради говорять, що важелів впливу на таких торгівців у них немає, а тому м’ясо, молоко і інші продукти харчування реалізуються з порушенням санітарних норм. Це наражає на небезпеку кожного, хто придбає продукти у такий спосіб. Єдиний, хто хоч якось бореться зі стихійною торгівлею у місті, – поліція.

Є у депутатів і думка, що свою увагу вони повинні спрямувати на законність розміщення так званих МАФів у центральній частині міста. Пропонується згрупувати такі торгові точки не менше як по 8, а виключення зробити тільки для кіосків, які торгують пресою. Планують також уніфікувати і зовнішній вигляд торгових кіосків, аби вони були однаковими. Це буде стосуватися усіх без виключення тимчасових споруд для торгівлі, а архітектори міста запропонують декілька варіантів кіосків на вибір. Депутати обіцяють частково відшкодувати з бюджету міста витрати на такі нововведення.

Буде дозволена і оренда кіосків, чого раніше у Хмельницькому не було. У такому випадку якщо орендар допустить будь-які порушення (до прикладу, трудового законодавства), то відповідальність понесе власник орендованої тимчасової споруди.

Проект змін у вуличній торгівлі міста депутати розглянуть на найближчій сесії, а поки проводиться інвентаризація тимчасових споруд на вулицях Хмельницького.

Про зміни у галузі торгівлі у сюжеті ТРК “Місто”

Автор: Алла Самойленко