Новини
Культура

Не захищати, а спілкуватися: хмельничанин розвіяв міфи про українську мову

Історію, факти і цікавинки про українську мову розповів хмельничанам відомий мандрівник, а за освітою філолог, Юрій Даценко.  Лекція відбулася у книгарні «Є» 21 лютого.

З нагоди Дня рідної мови Юрій Даценко пригадав трохи історії, разом зі слухачами читав «Енеїду» Котляревського та розвіював міфи, створені «братнім» народом про меншовартість української.

«Запропонований нам сусідами міф про те, що української мови не існує, нібито це витвір поляків і австро-угорців. Це твердження не витримує жодної критики. Влада Австро-Угорщини не мала визначеної політики щодо української мови. Особливих кроків, щоб вплинути на мовну політику не робилося. Інший міф, що наша мова виникла внаслідок полонізації російської. При цьому не враховують землі ті, які майже не були під впливом Речі Посполитої. Білоруську мову теж вважають ополяченою російською, хоч це зовсім різні мови», – розповів Юрій Даценко.

За його словами, більшість міфів про українську мову пов’язані з тим чи іншим впливом російської шовіністичної думки. Юрій переконаний: це свідчить про те, що українська нація, культура є набагато древнішими, ніж російська.

«Згадайте лише, скільки разів нашу мову забороняли. Навіть ноти. Це абсурд. Але маємо приклади в історії, коли зникає народ і вмирає мова. Як-от з латинською сталося. З цієї точки зору зрозуміла політика північного сусіда. Кажуть, що мову треба захищати. Та не потрібно. Її просто треба знати і спілкуватися», – впевнений Юрій Даценко.

Він додав, що наша мова – це унікальний дар, яким ми можемо користуватися безкоштовно. Також чоловік нагадав, що вона входить до трійки найкрасивіших і наймелодійніших мов світу.

Автор: Тетяна Новак