Новини
Інфраструктура

Весна принесе у Хмельницький здорожчання проїзду у громадському транспорті

У тролейбусі квиток коштуватиме 2 гривні 50 копійок, у маршрутних таксі та великогабаритних автобусах 4 гривні. Таке рішення прийняли члени виконавчого комітету на черговому засіданні.

До підвищення ціни проїзду в електротранспорті майже ні в кого питань не виникало: потреба в цьому назріла давно. А останні зміни в державі лише поглибили проблему. Всім відомо, що й до цього часу підприємство дотувалося з казни міста. А віднедавна йому відмінили пільги на електроенергію, ціна якої зросла для “Електротрансу” вдвічі, також по фінансовій базі вдарило підвищення мінімальної заробітної плати.
“Ми можемо залишити ціну квитка в тролейбусі 1 грн 50 коп., можемо взагалі зробити безкоштовний проїзд, – каже міський голова Олександр Симчишин, – але тоді повинні будемо викласти на це з казни близько 100 млн грн і нічого більше в місті не робити. Навряд чи хмельничани погодяться відмовитися від нових садочків чи доріг на користь нижчої ціни квитка в тролейбусі. Більше того – електротранспорт і надалі безплатно перевозитиме всіх пасажирів пільгових категорій, тому для пенсіонерів нічого не зміниться.”
До речі не всі знають, що на тролейбус можна купити проїзний квиток – звичайний, учнівський, студентський та робочий. Їх вартість суттєво нижча, ніж купувати кожен квиток окремо. Звичайний проїзний квиток в тролейбусі коштуватиме із 1 березня 90 гривень, учнівський — 40 гривень і студентський 50 гривень.
Стосовно ціни на проїзд в маршрутних таксі та автобусах суперечка триває вже більше року. Перевізники просять встановити вартість квитка у 5 грн, громадські активісти вважають такі цифри необгрунтованими. На засідання виконавчого комітету виносився проект рішення, в якому пропонувалося встановити ціну квитка 4 грн 50 коп. Проте члени виконкому таку цифру не підтримали.
Головні претензії були до якості обслуговування пасажирів:
“Звісно, ніхто не сперечається про те, що зросли ціни на витратні матеріали, але скажіть, скільки коштів потрібно на те, щоб у автомобілях було чисто, щоб водій вів себе культурно, виглядав охайно, щоб в салоні не грав “шансон”? Ніскільки! – звернувся до перевізників заступник міського голови Андрій Бондаренко. – Ми вимагаємо від вас якості послуг для хмельничан!”
“Звісно, зараз ми є заручниками ситуації і не можемо розірвати договір з тим чи іншим перевізником, бо тоді на маршрути не вийде більше 160 автомобілів, але вже в кінці 2017 року терміни цих договорів закінчуються і ми працюватимемо з вами на нових умовах: великогабаритний транспорт, відміна блочної системи, нові маршрути, – звернувся до представників перевізників міський голова. – Так, такі зміни вам не подобаються, але ми не відступимо від своїх вимог ні на крок. І кожна скарга від пасажирів на ваші послуги буде для нас сигналом не працювати з вами в майбутньому”.
Після тривалих обговорень міський голова вніс пропозицію зменшити суму підвищення ціни проїзду в маршрутних таксі та автобусах, встановивши її розмір – 4 гривні.
Перевізників таке рішення не задовольнило, вони продовжують наполягати, що така ціна послуги є для них збитковою.
“Ми маємо трикутник: міська рада як замовник послуг перевезення – перевізники – пасажири. І ми завжди будемо на боці пасажира, – каже Олександр Симчишин, – бо саме він дає нам змогу бути замовником перевезень, а перевізникам – здійснювати свою діяльність, без пасажирів бізнес неможливий. Наразі ми дійшли до того, що пасажири не люблять перевізників, в першу чергу – за якість послуг. І цей негатив має бути знятий. Ми вже рік працюємо над цим і впевнені, що транспортна реформа в кінці 2017 року вирішить багато питанью”.

Автор: Алла Самойленко