Новини
Суспільство

На Хмельниччині атовці вступили з чиновниками у бої за землю

Селяни не мають де випасати худобу, працівники соціальної сфери не можуть отримати землю під ведення особистого селянського господарства. Земельних ділянок не надали і переважній більшість АТОвців. З подібною проблемою стикаються чи не у всіх районах Хмельниччини, але критичною ситуацію називають саме на Красилівщині.

  • Написав заяву ще восени, – розповідає красилівчанин, учасник АТО Богдан Подолян. – До сих пір розглядають. Не дають ні 2 га, ні під забудову.

З такою ж проблемою стикнувся інший АТОвець Федір Лузак.

Загалом, у районній спілці ветеранів 619 чоловік, з них 500 учасників АТО, з котрих землю отримали не більше 150 чоловік.

  • Ми почали розбиратися у цій земельній проблемі, а там катастрофа, – каже член спілки ветеранів АТО «Патріоти Красилівщини» Володимир Пурик. – У районі вільної землі немає взагалі. Якщо є десь якийсь клаптик, то і той виділений під кладовище.

Володимир Пурик переконує, у всьому винна одна особа.

  • Бувший голова Красилівської РДА Петро Арсенюк, він же очільник партії регіонів, розбазарив майже 9 тисяч гектарів землі, – говорить Володимир.

Нагадаємо, Петро Арсенюк обіймав посаду очільника району по квітень 2014 року. Рідний брат Петра Олександр Арсенюк керував ТОВ «Житниця Поділля». АТОвець твердить: посадовець діяв за досить простою, але дієвою схемою.

  • Беруть такого собі Мизернюка, котрий працював на Олександра Арсенюка на його товаристві, дозволяють йому взяти в оренду майже 650 га. землі, – продовжує Володимир Пурик. – Згодом той нотаріальною довіреністю уповноважує Олександра Арсенюка відчужувати, здавати в оренду або заставу рухоме і нерухоме майно, розпоряджатися його коштами на відкритих банківських рахунках, вести його спадкові справи… Коротше віддає все братові Олександру. А потім уже Арсенюки вдвох віддають в оренду і суборенду землю кому хочуть. І за подібними схемами розбазарили усі вільні землі району.

За словами Володимира Пурика, уже іншому пану Миколайчуку, котрий також працював у Олександра Арсенюка на ТОВ «Житниця Поділля» було віддано в оренду майже 1100 га. землі.

Однак згідно законодавства, однією з вимог надання землі під фермерство є наявність у людини сільськогосподарської техніки, для обробки тієї ж землі.

  • Такі дії Арсенюків я вважаю нічим іншим, як земельними махінаціями. Адже хто такий Мизернюк, – каже керівник ТОВ «Агрокрай» Олег Білявець. – Це молодих хлопець, котрий жодного дня не займався фермерством. Він їздить за кордон, збирає фрукти, працює на будівництвах. Він і зараз за кордоном. А всі землі котрі він отримав – одразу передав у суборенду рідному братові Арсенюка.

На підтвердження своїх слів Олен Білявець показує неодноразові звернення до пана Арсенюка селян Кульчінівської сільради з проханням надати їм землі під пасовища. А також відписки тодішнього очільника району про відсутність землі.

  • Причому і заяви селян і відписки були надіслані раніше, а вже згодом вищезгаданий пан Мизернюк отримав землю в оренду, котру одразу ж передав у суборенду. А людям у пасовищі відмовили, – каже Олег Білявець. – За каденції Арсенюка в оренду було роздано 8541 га. землі. Причому за тими договорами орендарі платять 3%, в той час як сьогодні сплачують по 8%. До того ж тоді землі були роздані на 49 років, у той час як нині дають лише на 7.

Подібна ситуація з землею склалася чи не у кожній сільраді району. До прикладу, Чепелівський голова сільради Василь Шемчук твердить, вищезгаданому Мизернюку було віддано в оренду 4 земельні ділянки загальною площею 79 га.

  • З них 32 гектари знаходяться у межах населеного пункту, – каже Василь Шемчук. – Тобто рішення по оренді цієї землі мали б приймати наші депутати. Але рішення сесії Чепелівської сільради щодо передачі цієї землі будь-кому в оренду відсутнє. Отже землю передали незаконно.

Чимало сільрад звернулися до суду з позовами про визнання договорів оренди землі недійсними. Їх підтримало нинішнє керівництво району.

  • Звернулися безпосередньо сільські голови з позовами про скасування розпоряджень визнання договору недійсним у зв’язку з низкою серйозних порушень, – розповідає завідувач юридичного сектору Красилівської РДА Юлія Краснолуцька. – Перед усім це є порушення Закону України про оцінку землі. Друге, це порушення закону «Про фермерське господарство».

Наразі голови сільрад звернулися з позовами до Мизернюка та Миколайчука, котрим було надано в оренду майже 1750 га. Лише цієї землі вистачило б аби забезпечити усіх АТОвців та працівників соціальної сфери цілого району.

Автор: Тетяна Новак