Новини
Бізнес

Атомники купили браковану проволоку для ремонту енергоблоків

Слідчі підозрюють приватне підприємство у постачанні бракованої нікелевої проволоки, яка мала застосовуватись при ремонті енергоблоків АЕС. Про це йдеться в ухвалі Енергодарського міського суду від 22 лютого-повідомляють Наші Гроші.

Згідно з матеріалами справи, ВП “Атоменергомаш” ДП НАЕК “Енергоатом” (Енергодар) та ПП “ВФ Промсервіс” у травні 2012 року уклали угоду на закупівлю 150 кг нікелевої проволоки вартістю 291 тис. грн.

За матеріалами клопотаннях заступника начальника відділення Енергодарського відділенні поліції встановлено, що: в 2012-2014 роках, у м. Енергодарі Запорізької області, службові особи ВП «Атоменергомаш» ДП НАЕК «Енергоатом» (далі – ВП АЕМ), діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам державного підприємства, вчинили розтрату коштів ВП АЕМ в інтересах третіх осіб при закупівлі для потреб підприємства у ПП «ВФ Промсервіс» (м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 36448175) нікелевої проволоки марки ДКРПМ НП2 6,0 мм у кількості 150 кг на суму 291060 гривень, яка за своєю якістю не відповідає технічним та договірним вимогам. За вказаним фактом СВ Енергодарського ВП 04.03.2015 року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015080160000076

кузнецовскДосудове слідство з`ясувало, що проволока за своєю якістю не відповідала технічним та договірним вимогам. Окрім цього, з неї у квітні 2014 року виготовили 48 нікілевих прокладок для виконання планово-попереджувального ремонту енергоблоку №4 Рівненської АЕС.  Однак, вже через декілька місяців при проведені вхідного контролю, в цих прокладках були виявлені чисельні дефекти: поверхня мала пори, подряпини, раковини, вм’ятини, риски. У зв’язку з цим, їх подальше використання при ремонті обладнання енергоблоку, яке відноситься до систем важливих для безпеки реакторної установки, було неможливе і ці прокладки забракували.

Поліція у червні 2016 року направила на адресу президента ДП НАЕК “Енергоатом” листа з пропозицією ініціювати створення спеціальної комісії з відповідними фахівцями для з’ясування всіх обставин цієї закупівлі. За результатами, слідчі хотіли отримати дані щодо розміру збитків, натомість “Енергоатом” надало інформацію, яка вже була у кримінальному провадженні, також вказувалось про притягнення до дисциплінарної відповідальності ряду службових осіб та про відсутність інформації щодо збитків.

На підставі листа Енергодарської місцевої прокуратури ДП “НАЕК Енергоатом” було проведено службове розслідування та встановлено, що відповідальні особи недотримались необхідних вимог та неналежно виконували свої посадові обов’язки. Виходячи з цього, слідчі клопотали у суді про надання тимчасового доступу до залишків нікелевої проволоки, а також виготовлених з неї бракованих прокладок, на що отримали доступ.

Джерело: samooborona-netishyn.com.ua

Автор: Адміністратор сайту