Новини
Суспільство

Прокуратура Хмельниччини вимагає дотримання конституційних прав в’язнів

 

Прокурорами із залученням фахівців органів і закладів Міністерства охорони здоров’я перевірено додержання законодавства щодо медико-санітарного та матеріально-побутового забезпечення засуджених у виправних установах Хмельницької області.

Перевірки засвідчили, що заходи із профілактики захворювань здійснюються неналежно. Під час лікування, інколи, усуваються лише їх симптоми.

Окреме медичне обладнання в установах відсутнє або технічно «застаріле», а також виявлено випадки зберігання лікарських засобів при неналежній температурі та прострочені медикаменти.

Стан приміщень виправних колоній не завжди задовільний, а температурний режим у холодну пору року не дотримується. Так, під час перевірок діяльності Замкової ВК №58 та Ізяславської ВК №31 температура повітря у приміщеннях, де утримувались в’язні, становила лише 9-11 градусів за Цельсієм, при нормі – не менше 18.

Водночас, в установах відбування покарання не укомплектовано штат медичних працівників.

Про ці та інші порушення неодноразово зазначалося у рішеннях Європейського суду з прав людини, через допущення яких на користь заявників стягуються значні кошти із державного бюджету.

«Однією з причин такого стану з поміж іншого є неналежне відношення працівників виправних колоній до виконання своїх обов’язків та відсутність контролю керівництва за роботою підлеглих працівників», – повідомив начальник відділу прокуратури області Олександр Щербатюк.

За результатами перевірок, керівникам установ виконання покарань та їх керівництву внесено 5 документів прокурорського реагування з вимогами усунути порушення законодавства та притягнути винних осіб до відповідальності.

Прес-служба прокуратури Хмельницької області

Автор: Адміністратор сайту