Новини
Бізнес

Закуповуючи газ, красилівські освітяни вибрали найдорожчий

03 лютого 2017 року Управлінням освіти, молоді та спорту Красилівської районної державної адміністрації Хмельницької області, за результатами аукціону, який відбувся 30 січня 2017 року в системі електронних закупівель «Prozorro», було акцептовано пропозицію ТОВ «Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ» на закупівлю 426 500 метрів кубічних природного газу. Вартість товару склала 3 312 000,00 гривень.

Всього в аукціоні приймали участь три учасника: ТОВ «Укртранссервіс-Груп», ТОВ «Енергія України» та ТОВ «Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ».

Найменшу ціну запропонувало ТОВ «Укртранссервіс-Груп» – 2 999 999,00 гривень, яка виявилась на 312 001,00 гривень менше, ніж запропонував учасник-переможець торгів. Проте замовником було відхилено пропозицію ТОВ «Укртранссервіс-Груп» у зв’язку із відсутністю копії штатного розпису та документу щодо наявності у штаті необхідної кількості працівників відповідної кваліфікації, а також через відсутність у довідці про виконання аналогічних договорів інформації за необхідний період.

Наступну нижчу ціну запропонувало ТОВ «Енергія України» – 3 000 000,00 гривень, яка виявилась на 312 000,00 гривень менше, ніж запропонував учасник-переможець торгів.

Пропозиція вказаного учасника також була відхилена замовником, на цей раз через відсутність у довідці про виконання аналогічних договорів сум договорів, відсутність погодження з істотними умовами договору та документу, що посвідчує особу, уповноважену на підписання договору.

Пославшись на значну кількість підстав при відхиленні пропозиції ТОВ «Енергія України», замовник не прийняв до уваги виключну формальність зазначених недоліків.

Варто зазначити, що учасником було надано довідки з інформацією про укладені аналогічні договори та копії цих договорів. Враховуючи те, що ціна є істотною умовою будь-якого договору замовник міг легко дізнатись із наданих аналогічних договорів про суми, на які вони були укладені.

Також, факт надання пропозиції для участі у конкурсних торгах свідчить про згоду учасника з усіма умовами, зазначеними у тендерній документації.

Більш того, інформація щодо осіб, які обираються до органу управління юридичної особи, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи наявна в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, доступ до якого є вільним в офіційному кабінеті електронних сервісів Міністерства юстиції України – https://kap.minjust.gov.ua/.

За допомогою аналітичної платформи «YouСontrol» –https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/30732144/, Громадській організації «Верховенство права» вдалося з’ясувати, що переможець торгів – ТОВ «Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ» засновано ще в лютому 2000 року із статутним капіталом 60 300 000,00 гривень. Основним засновником підприємства є Кіпрська компанія Burisma Holding Limited, якій належить 100 відсотків статутного капіталу. Проте, власником істотної участі та кінцевим бенефіціарним власником підприємства є екс-міністр екології України Микола Злочевський.

Варто також зазначити, що ТОВ «Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ» почало приймати участь в публічних закупівлях тільки з червня 2016 року.

З метою запобігання втрати коштів платників податків, Громадська організація «Верховенство права» звернулася в компетентні органи Хмельницької області, а також до замовника торгів, з вимогою провести перевірку на предмет противоправних дій чиновників, притягнувши винних осіб до відповідальності і розірвати договір.

 

Джерело: verhovenstvo.com

Автор: Адміністратор сайту