Новини
Суспільство

Чи добувають на Хмельниччині сапоніт?

В умовах зростаючої уваги до питань екології все більш актуальною стає проблема збереження навколишнього природного середовища, а також його відновлення на основі широкомасштабного використання дешевої, доступної, ефективної та екологічно чистої сировини, яка сприяє покращенню агрохімічних властивостей ґрунтів, поглинанню та виведенню з організму тварин та людини різних шкідливих та токсичних речовин та домішок.

Одним з таких природних утворень є сапонітова глина – новий вид унікальної нетрадиційної мінеральної сировини багатогалузевого використання.

Київським інститутом удосконалення лікарів проведені дослідження і підтверджена можливість використання активованого сапоніту в якості основи для виготовлення ентеросорбентів, призначених для виведення з організму людини солей важких металів, радіонуклідів та патогенних мікроорганізмів (вірусів поліомієліту, гепатиту А, кишкової палички, стафілококу, та ін.).
Улашанівське і Варварівське родовища сапоніту на півночі Хмельниччини – єдині в Україні.

У Славутському районі на площі 14 гектарів залягає сапоніт, але щоб до нього дістатися, треба зняти шар піску товщиною десять метрів. Улашанівська сільська рада дала дозвіл на розробку родовища, та видобувники порушили умови і почали копати земля не там, де їм дозволили, а практично під хатами селян. Це викликало справедливий гнів  людей. Через суд Улашанівська громада скасувала виданий дозвіл. До сапоніту видобувники не встигли дістатися.

А неподалік, у Варварівці, розташоване найбільше у Європі родовище сапоніту – 60 млн.тонн. Вартість сапоніту – 3500грн за тонну. Доки селяни чекали на інфесторів, влада роздала 50 га земля на місці родовища 20 немісцевим людям ніби-то для ведення сільського господарства. Селяни через суд добилися того, аби земля знову стала державною. Але невдовзі  цю територію над родовищем роздали учасникам АТО, щопрада знову немісцевим, а 20 атошників села,  жаліються мешканці  Варварівки,  залишилися з носом.

Офіційно сапоніт в Україні не видобувають, а тільки досліджують родовища. Та чи так це насправді?

Докладніше про ситуацію у сюжеті Громадського руху “Народний контроль”

Джерело: Нетішинська самооборона

 

Автор: Алла Самойленко