Новини
Суспільство

До Всесвітнього дня дикої природи: унікальна Хмельниччина

Хмельницька область лежить у межах лісостепової зони. Рослинність області характерна для лісостепу. Лісистість території складає 13,9 %. Ліси Хмельничини належать до типу середньоєвропейських лісів. Основу лісової рослинності становить граб, а до звичайних тутешніх дерев належать: дуб, ясен, липа, клен, явір, берест, осика, тополя, дика груша, дика яблуня, черемха, черешня та інші. На території Хмельницької області зростає більше 1700 рослин, з яких до Червонокнижних належить 116 видів, до Європейського червоного списку – 7. На 37 видів розповсюджена лімітована заготівля, а 188 видів є регіонально-рідкісними. Окрім рідкісних (Червонокнижних) видів на територій області проростають види рослин, які зустрічаються у великих популяціях в інших областях, та зовсім рідко, або поодиноко в Хмельницькій області. Це так звані регіонально-рідкісні види. Багато рослин на Хмельниччині знаходяться на межі знищення і тому занесені до «Червоної книги України».

На території Хмельницької області на сьогоднішній день існує 127 видів тварин, які занесені до Червоної книги України та охороняються іншими Міжнародними конвенціями.   Для охорони та відтворення чисельності видів тварин занесених до Червоної книги України та тих, що підпадають під дію міжнародних договорів України створюються заповідні об’єкти. Так, на даний час в області створено 10 орнітологічних заповідних об’єктів площею 3689,09 га., 10 загальнозоологічних  заповідників площею 1227,7 га, та 3 ентомологічних  заповідника площею 155,5 га.

Будь-яка тварина і рослина — це багатовіковий витвір еволюції, і кожна з них має однакове з нами право виконувати певну роль у взаємозв’язаному світі.

 

Джерело: сайт Полонського аграрного ліцею

Автор: Алла Самойленко