Новини
Суспільство

Хірурги Хмельниччини підвели підсумки минулого року

У конференц-залі Державного патологоанатомічного центру відбулося перше у цьому році засідання товариства лікарів-хірургів Хмельницької області. На ньому підсумували результати роботи у 2016 році. За дорученням директора Департаменту охорони здоров’я, головний хірург ДОЗ Анатолій Суходоля спершу розповів про перспективи формування госпітальних округів та створення Центру громадського здоров’я. А ще – про задуми щодо придбання устаткування. Так, за словами Анатолія Івановича, уже цьогоріч планують закупити 2 сучасних гастроскопи для Хмельницької обласної лікарні та близько десятка наркозно дихальних апаратів. Крім того, 6,5 млн. грн. виділено на офтальмологічне обладнання.

Підсумовуючи зроблене, головний хірург краю повідомив, що за попередні 8 років кардіохірурги області зробили 1100 відкритих операцій на серці. Так, у минулому році виконали 1 тисячу коронарографій та 500 стентувань.

Нині, зізнався Анатолій Суходоля, хірурги краю успішно оперують, навіть пацієнтів літнього віку. На його переконання, якщо у людини немає декомпенсованої супутньої патології, то вік – не перешкода для операції.

Головний хірург ДОЗ закликав колег більш широко використовувати лапароскопічну стійку при проведенні операцій різного профілю. Адже залишилось лише кілька районів, що такого реманенту поки не мають, і цю методику не застосовують. Лише протягом 2016 року на Хмельниччині провели 1100 лапароскопічних операцій.

Анатолій Суходоля констатував, що  якщо у міських та обласних закладах проблем щодо укомплектування штатних посад лікарями-хірургами немає, таку проблему мають більшість центральних районних лікарень. Крім того, значна частина хірургів, які працюють в лікувальних закладах області, – пенсіонери. Так, з 208 фізичних осіб – 59 хірургів у пенсійному віці і 15 з них – у віці 70 років і більше. Таким чином, ситуація з кадрами в хірургічній службі – напружена.

Протягом 2016 року, шляхом оптимізації ліжкового фонду, скорочено 92 ліжка хірургічного профілю. Водночас, на думку головного хірурга області, необхідно забезпечити ефективність використання ліжкового фонду цілодобових стаціонарів.

За 12 місяців 2016 року в стаціонари краю з терміновими станами були доставлені 5084 хворих, з них 215 – з діагнозом «позаматкова вагітність». Із загальної кількості доставлених хворих прооперовано 3555, інші отримали консервативне лікування. 1972 особам встановили діагноз «гострий апендицит». Із терміновими станами найбільше госпіталізували у Шепетівському, Волочиському, Славутському районах, містах Кам`янці-Подільському та Хмельницькому.

У 2016 році більш активно почали проводити оперативні втручання на венах. Так, загалом по області здійснили 1384 зазначені операції. Найбільш активно у цьому напрямку працюють в Хмельницькій міській лікарні (489) та м. Кам`янці-Подільському (134). Лише в Летичівському районі такі операції взагалі не виконують, а в 5 районах проводять не надто інтенсивно.

На звершення свого виступу головний хірург ДОЗ Анатолій Суходоля окреслив перспективи на найближчий рік.

Інформація Департаменту охорони здоров’я ОДА

Автор: Алла Самойленко