Новини
Суспільство

Героїчний літопис краю: 73 роки тому Білогірщину визволили від фашистських загарбників

У неділю, 5 березня, виповнюється 73 роки з дня визволення Білогірщини від німецько-фашистських військ.

Чи не найпомітнішу роль у визволенні району відіграли партизани. Саме загін Карпа Божевського 22 січня 1944 р. штурмом оволодів Ляхівцями (Білогір’я) і утримував районний центр до приходу 5 берез­ня 1944 р. частин регулярної армії.

Дуже жорстокі і кровопролитні бої між партизанами і німецькими військами, які засіли у Ямполі, точилися 1-го і 2-го березня 1944 року. Кількісно війська вермахту переважали партизанів, але останніх вела вперед ненависть до загарбників, любов до рідної землі.

Протягом 3 березня велися наступальні бої, внаслідок яких були розгромлені ворожі гарнізони у Лепесівці, Ямполі, який був перетворе­ний фашистами у сильний укріплений район. На 18-у годину головні сили радянських військ вийшли на рубіж Дідківці — Воробіївка — Погорільці — Миклаші.

4 березня 1944 року німецько-фашистські війська обороняли рубіж: Жемелинці, Семенів, Білозірка (Лановецького району Тернопільської області).

О 8-й годині ранку 5 березня війська І Українського фронту  з рубежа Дідківці, Погорільці перейшли знову в наступ і біля другої години дня вийшли на лінію Ланівці— Лисогірка (Теофіпольського району). Таким чином 5 березня 1944 р. Ляховецький район було повністю визволено від фа­шистських загарбників.

Напередодні відзначення 73-ї річниці тих подій в районному центрі відбулося покладання квітів до пам’ятників воїнам-визволителям та воїнам-односельчанам.

Джерело: Білогірська РДА

 

 

Автор: Алла Самойленко