Новини
Суспільство

Селяни з Городоцького району на Хмельниччині хочуть земельних наділів, та не можуть їх отримати

У Городоцькому районі селянам відмовляють у наданні ділянок для ведення сільського господарства. Держгеокадастр Хмельницької області ігнорує звернення людей, кажуть вони.  Замість місцевих мешканців землі отримують особи, які навіть не проживають на території громад Городоччини. Згоди селян при цьому ніхто не питає. На це скаржаться, зокрема, жителя села Купин Городоцького району. Свої права вони відстоюють не один день. Говорять, що два роки тому на їх землі претендував вінницький інвестор.  Люди вважають це несправедливим, тому звернулися до суду. Розгляд справи триває і досі. Тим часом люди шукають компромісу, ведуть перемовини з потенційним орендарем, аби той відмовився від оренди і взяв у користування наділи, які по праву отримають члени громади села. А поки у селі Купин Городоцького району понад 150 гектарів ріллі вже кілька років не бачать робочих рук. Земля заростає бур’янами.

У Держгеокадастрі Хмельницької області людей не чують, а чому – невідомо. Може, тому, що там ледь не кожні два місяці  змінюється керівник. І кожному доводиться щоразу пояснювати проблему та писати нові заяви.

Подібну проблему мають мешканці  села Великий Карабчіїв цього ж таки Городоцького району, які у Держгеокадастр  їздять вже 4 роки. Вони так само, як і їхні земляки, хочуть отримати  по 2 гектари вільної  землі у своєму селі.

Перший раз заявники з Великого Карабчіїва отримали відписку, що землі залужені і є спільною власністю пайовиків, але не є державними і розпайовуватися не можуть. Далі – землі хтось вже орендує. А остання була, що землі зарезервовано учасникам АТО. Всі 400 га…

Тож цього разу добиватися правди у Держгеокадастр жителі двох сіл пішли разом. Черговий в.о. начальника Олександр Вжешневський з людьми зустрівся. Кажуть, пообіцяв проблему вирішити. Але жодних термінів, коли селяни таки зможуть отримати омріяні гектари, не назвав. Тож чи виконає чиновник обіцянку – подивимося.

Джерело: ТРК “Поділля центр”

 

 

Автор: Алла Самойленко