Новини
Культура

У Хмельницькому презентували виставку постерів «Діячі України»

Виставка нешаблонних портретів «Діячі України»  відкрилась у Хмельницькому обласному художньому музеї 3 березня. Це серія постерів, де зображено видатних українців у нових незвичних образах.

За словами ілюстраторів, а це молоді художники клубу Pictoric, портрети створені як альтернатива шкільним підручникам, де всіх видатних діячів показують шаблонно. Відтак виставка у першу чергу буде цікава молодим людям, а загалом проект спрямований на популяризацію української історії та культури.

У стінах художнього музею представлено 96 плакатів 36 ілюстраторів. Тут можна побачити Лесю Українку, Миколу Костомарова, Богдана Ступку, Всеволода Нестайка, Миколу Амосова, Олександра Довженка у незвичних образах, подекуди гранично абстрактних аж до непізнаваності.

«Це чудовий проект про українців, які справді зробили вагомий внесок у розвиток нашої культури. Тут немає жодної картини, яка була б схожою на інші, вони всі унікальні. Ці портрети дуже незвичні, я навіть не всіх діячів можу впізнати. Особливо довго розглядав Марка Вовчка і Катерину Білокур. Фантастично, що це не стільки портрети, як образи окремих особистостей і ті емоції й асоціації, які вони викликають», – ділиться враженнями відвідувачка виставки Оксана Марчук.

Портрети видатних особистостей України можна подивитися в обласному художньому музеї до 2 квітня. Виставка подорожує всією Україною ще з 2014 року і далі продовжить свій шлях.

Автор: Тетяна Новак