Новини
Культура

Музейні традиції Славути

Про головний музей Славути – краєзнавчий районний  –  вперше згадали у  1925 році, але потім експозиція музею була перевезена у Шепетівку. Лише в листопаді 1967 року в Славуті відкритий народний музей по вул. Козацька,27. Експозиція музею відображала партизанський рух на Славутчині в роки Великої Вітчизняної війни. У 1977 році в новозбудованому приміщенні районного лекторію по вул. Миру, 104 відкрито Музей партизанської слави. А 8 травня 1985 року експозиція музею перенесена у новозбудоване приміщення в центрі міста. З 1996 року це –  Славутський історичний музей.  За останні роки музей істотно поповнився новими експонатами історичної тематики, таким чином виправдовуючи назву історичного. Експозиція музею, яка нараховує біля чотирьох тисяч предметів та поповнюється завдяки дарункам місцевих жителів та краєзнавців, різносторонньо розкриває історію міста Славути, містить предмети прадавньої історії.

Та крім Славутського історичного музею у місті функціонує десять не менш цікавих громадських музеїв.

Музей історії школи ЗОШ І-ІІІ ст. №1 функціонує з 2001 року.  Музейні експозиції досліджують історію виникнення школи (1865р.), шляхи її становлення, здобутки сьогодення. Цікаво подано матеріали літопису шкільних поколінь, формування педагогічного та учнівського колективів. Бережно зібрано великий експозиційний матеріал про династії вчителів-випускників цієї школи, про тих випускників, які є знаними в Україні і за її межами: державних діячів, науковців, керівників підприємств. Окремі експозиційні матеріали розповідають про захоплення  учнівського і учительського колективу – туризм і краєзнавство, експонують знайдені колекції гірських порід Карпат і Кавказу. У музеї зберігається понад 400 експонатів.

Музей  народного побуту  при ЗОШ І-ІІІ ст. №4  є історико-краєзнавчим закладом і організовує дослідницьку діяльність згідно з тематикою музею, систематично поповнює фонди музею шляхом проведення експедицій, походів, екскурсій, а також використовує інші шляхи комплектування, надає можливість використання матеріалів музею в навчально-виховному процесі та науково-дослідницькій роботі.  Експозиція музею  містить більше 150 експонатів.

 При Славутській міській станції юних техніків наказом від 22.08.2006р  № 45-А було засновано Музей історії розвитку технічної творчості станції юних техніків. Експозиція музею складається з  близько 200 експонатів і створена в двох напрямках: спортивно-технічному («авіація і космос», «по-морям, по хвилям», «автосалон», «ази моделювання») і художньо-технічному («вікно в дизайн», «погляд через об’єктив», «острів мистецтва», «українська народна писанка»). Музей за рік відвідує близько 600 учнів, тут проводяться як тематичні, так і оглядові екскурсії.

У Музеї козацької слави ДНЗ №2 “Подоляночка” експонатів небагато – трохи більше 100, але тут проводятся цікаві екскурсії по експозиції, яка присвячена вивченню козацької доби. Це ще й місце занять гуртківців, проведення виховних годин дошкільнят.

Музей інформації при ліцеї «Успіх» створено за ініціативи директора школи на принципах доцільності, відповідальності та зацікавленості. За своїм профілем музей комплексний. Фонди складають 162 експонати і поділяються на основний (оригінальні пам’ятки історії, культури та природи) та допоміжний (схеми, діаграми, копії). У своїй роботі музей використовує навчальне обладнання, кабінети та інше майно навчального закладу.

Музей «Бойової слави» Славутського професійного ліцею відкрили у 2010 році, він має  220 експонатів, надає допомогу  педагогічному колективу і займається проведенням культурно-освітньою роботою серед молоді та інших верств населення.

А ось при при ЗОШ  І-ІІІ ст. №7  створено Музей української народної вишивки, який  проводить культурно-освітню роботу серед молоді та інших верств населення, займається пошуково-дослідницькою роботою, організовує роботу екскурсоводів, поповнює фонд музею. Зараз у музеї налічується майже 300 експонатів.

Музей українознавства “Берегиня” ліцею “Успіх” – краєзнавчо-просвітницька установа, яка заснована Славутською школою І-ІІІ ст.№9, підпорядковується управлянню освіти Славутської міської ради. У музеї знаходиться понад 70 експонатів. Це – пам’ятки матеріальної, історичної і духовної культури краю . Музей покликаний виховувати молодь на принципах гуманізму, патріотизму та високих моральних засад.

Музей дитячих об’єднань  та організацій будинку дитячої творчості  збирає, опрацьовує, зберігає матеріали історико-культурних надбань. Заклад займається пошуково-пізнавальною, художньо-естетичною діяльністю та  проведенням екскурсій. Тут зберігається 162 експонати. Музей сприяє організації змістовного відпочинку, формуванню національної свідомості та розвитку творчих та інтелектуальних здібностей.

Музей природи  Славутського еколого-натуралістичного центру школярів є науково-освітнім закладом, який покликаний ознайомлювати школярів, громадськість, гостей міста Славути з представниками флори і фауни, типами біогеоценозів, взаємозв’язків в природі свого регіону. Експозиція  складається з чотирьох відділів: зоологічного, природоохоронного,  відділу квітково – кімнатних   рослин  та гідробіології. Музей збирає, опрацьовує, зберігає та пропонує матеріали природокультурних надбань,  організовує виставки, різні заходи з навчальними закладами з метою вивчення природи рідного краю, екологічної культури і відповідальності перед собою і суспільством за стан навколишнього середовища. Музей нараховує більше двохсот експонатів.

Громадські музеї Славути невеликі, але створені з любов’ю до свого краю і повагою до його історичного минулого.

 

За матеріалами Славутського історичного музею

 

Автор: Алла Самойленко