Новини
Суспільство

Міська влада змінила принцип фінансування громадських організацій соціального спрямування

Під головуванням заступника міського голови Андрія Бондаренка відбулося перше у цьому році засідання координаційної ради об’єднань громадян соціального спрямування.

В ході його проведення члени координаційної ради в присутності представників громадських організацій обговорили питання розподілу бюджетних коштів, передбачених на фінансування статутної діяльності громадських організацій.

 

Куратор соціальної галузі Андрій Бондаренко проінформував учасників засідання про використання торік коштів з бюджету міста у сумі близько 500 тисяч гривень на забезпечення діяльності громадських організацій, які опікуються найбільш вразливими верствами населення та займаються питаннями соціального захисту інвалідів і ветеранів, а також ознайомив з основними планами на нинішній рік.
«Цьогоріч ми продовжуємо практику фінансової підтримки громадських організацій інвалідів, ветеранів, інших організацій. На 2017 рік уже виділені кошти. Наше спільне завдання – створити умови для достатнього життєвого рівня незахищених верств населення та максимально поліпшити їх соціально-побутові умови, – наголосив, відкриваючи  засідання Андрій Бондаренко. – На сьогоднішній день у місті зареєстровано 300 громадських організацій, з 50-ма з яких ми плідно співпрацюємо. Ці організації працюють з різноманітними категоріми населення, а саме: ветеранами війни та праці, інвалідами, дітьми-сиротами та безпритульними дітьми, нарко- та алкозалежними, ВІЛ інфікованими; чорнобильцями; інвалідами по зору та слуху; воїнами-інтернаціоналістами; учасниками АТО. Згідно розподілу бюджетних коштів їм надається фінансова підтримка з міського бюджету».
У 2017 році буде змінено принцип фінансування діяльності громадських організацій з міського бюджету і здійснюватиметься воно під розроблені ними проекти за шістьма напрямками, які визначили під час засідання члени координаційної ради і представники громадських об’єднань.
«Цього року ми хочемо змінити принцип розподілу коштів. Плануємо визначити основні напрямки діяльності, які будемо підтримувати коштами з міського  бюджету. Це не буде утримання громадських організацій як таких, а буде фінансування проектів, тобто додаткових послуг», – зазначив Андрій Бондаренко.
Згідно розподілу бюджетних коштів громадським організаціям соціального спрямування  у 2017 році надаватиметься фінансова підтримка з міського бюджету у сімі 600 тис. грн.:
–          фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів 400 тис. грн.;
–          фінансова підтримка громадських організацій 200 тис. грн.
Визначено такі пріоритетні напрями діяльності громадських організацій, які отримуватимуть фінансову допомогу з бюджету міста:
 
Реабілітація та соціальний захист осіб з особливими потребами – головною проблемою, яка потребує вирішення, є подолання соціальної ізоляції таких людей, обмеженості в можливостях їх спілкування, навчання, пошуку можливостей заробітку.
Розвиток волонтерських ініціатив – нaдaння допомоги особaм, які перебувaють у склaдних життєвих обставинах, зaлучення пенсіонерів, дітей тa молоді до учaсті у волонтерській діяльності.
У зв’язку зі значними соціально-політичними змінами в Україні, з’явилася нова сфера волонтерської діяльності – це допомога військовим у зоні АТО, до якої залучаються не тільки волонтери, а й пересічні громадяни.
Проведення програми комплексної реабілітації, оздоровлення та спеціалізованого консультування дітей з особливими потребами – об’єктами уваги є найбільш вразлива група населення, яка потребує особливої уваги – діти інваліди зі стійким розладом функцій організму, зумовленим захворюванням, травмою (її наслідками) або вродженими вадами розумового чи фізичного розвитку, що призводить до обмеження нормальної життєдіяльності та викликає необхідність надання їй соціальної допомоги і захисту.
Реінтеграція людей групи ризику: алко-, наркозалежні та ВІЛ/СНІД-позитивні – зменшення випадків передачі ВІЛ та інших соціально небезпечних хвороб (ІПСШ, ТБ, гепатити) серед найбільш уразливих груп населення. Забезпечення умов для успішної реінтеграції у суспільство осіб, які звільняються з місць позбавлення волі, безпритульних осіб.
Соціальна реабілітація ветеранів АТО та вимушених переселенців –впровадження громадських ініціатив  на соціальну підтримку та інтеграцію учасників АТО та вимушених переселенців до економічного, соціального та культурного життя місцевої громади, проведення культурних акцій, навчально-просвітницьких та спортивних заходів.
Допомога ветеранам війни та людям похилого віку – поліпшення умов життя ветеранів війни, праці, військової служби, воїнів-інтернаціоналістів, пенсіонерів та громадян похилого віку шляхом захисту їх прав у соціальній, правовій, та культурній сферах.
Запровадження ефективних механізмів соціального інвестування, розвиток дієвого партнерства громад та влади, вироблення підходів для розробки стратегії з надання адресних соціальних послуг – саме на це будуть спрямовані зусилля.
Довідково:
У місті Хмельницькому проживає 79049 пенсіонерів, 70300 з них отримують пенсію в управлінні Пенсійного фонду України в  м. Хмельницькому. Налічується 10073 ветерана війни, в тому числі 1335 інвалідів війни, 4628 учасників бойових дій, 2571 учасник війни, 1537 вдів, 32 жертви політичних репресій.
Протягом останніх років в місті збільшилась кількість інвалідів. Станом на 1 січня 2017 року у Хмельницькому нараховувалось 24902 інваліда, в тому числі 13278 інвалідів загального захворювання, з них 775 інвалідів І групи, 4982 інваліда ІІ групи, 7521 інвалід ІІІ групи, дітей-інвалідів до18-ти років – 1088.

Автор: Алла Самойленко