Новини
Суспільство

Прапор і герб міста Хмельницького планують офіційно затвердити на черговій сесії

Члени виконкому в четвер, 9 березня, винесли це питання на розгляд депутатів.

«По суті, це є історичне рішення, тому що положення про прапор багато років не розглядалося. Прапор є офіційним атрибутом місцевого самоврядування і символом міста», – зауважила керуюча справами виконавчого комітету Юлія Сабій.

Те, якими мають бути символи нашого обласного центру, визначала геральдична комісія. Згідно з її напрацюваннями, прапор міста Хмельницького – це прямокутне полотнище синього кольору співвідношенням сторін 2:3. В центрі – три схрещені стріли, оточені по колу шістнадцятьма гострокутними рівновеликими трикутниками жовтого кольору.

Герб мають затвердити у вигляді гербового щита з фігурою – три золоті перехрещені стріли (середня – вістрям донизу, дві – під кутом 90 градусів – вістрям вгору на синьому тлі). Обрамлення щита золоте. Форма гербового щита – іспанський закруглений щит і його варіанти. Щит герба обрамлено золотим декоративним картушем, увінчаним срібною мурованою короною з трьома зубцями. Хоругву (штандарт) міського голови можуть затвердити як квадратне полотнище синього кольору із зображенням герба по центру. Полотнище хоругви має бути обрамлене золотою прямою лиштвою.

Всі підприємства, установи, організації та фізичні особи зможуть використовувати тільки затверджені символи міста Хмельницького. На запитання члена виконавчого комітету Сергія Мандзія про те, яким чином можна буде взяти дозвіл на використання, до прикладу, прапора на спортивних змаганнях, Юлія Сабій відповіла, що це залежатиме від того, наскільки міська рада буде дотичною до подій, які відбуватимуться.

«Нам нецікаво, щоб офіційні символи використовувалися там, де не повинні використовуватися», – наголосила вона.

Олександр Симчишин зауважив, що після прийняття символів і внесення їх до реєстру, необхідно буде розробляти положення про надання дозволу на їх використання, це буде окремий документ.

Автор: Тетяна Новак