Новини
Суспільство

Тролейбусний бунт у Хмельницькому. Друга серія

90 із семи сотень працівників «Елетротрансу» підписалися під вимогою – хочуть отримувати подвійну плату на понаднормову роботу. Яку, на думку невдоволених водіїв, на комунальному підприємстві маскують під графою «сумісництво».

«Ми пропонуємо, аби ті працівники, які бажають працювати і заробляти більше, робили це за підвищеним тарифом. Тобто 8 годин людина працює за нормальним тарифом. А 2-4 години – за підвищеним тарифом», – коментує ситуацію представник ініціативної групи працівників «Електротрансу» Тетяна Глущенко.

І водночас відзначає: «Працювати по 12-13 годин за кермом – це ненормально. Під загрозою опиняються і сам працівник, і всі оточуючі».

Керівництво «Електротрансу» пояснює: через дефіцит кадрів саме й звернулося до водіїв із проханням працювати за сумісництвом. Бо лише так підприємство може надавати ефективні послуги містянам. Інакше – тролейбусами просто не буде кому керувати. Більшість шоферів, за словами адміністрації, на пропозицію пристало, оскільки такий варіант дозволяє суттєво збільшити водійську зарплату.

«Люди, які сьогодні виявили бажання працювати за сумісництвом, мають зарплату до 9,5 тисячі. Інші мають нарахування не більше 6 тисяч», – розповідає директор КП «Електротранс» Віктор Паламарчук.

Платити ж понаднормові за подвійним тарифом адміністрація не у змозі. Кажуть, це потягне за собою подальше підвищення вартості проїзду у тролейбусах. І на це у Хмельницькому не підуть. Водночас керівництво визнає: за понаднормові години у 2016 підприємство не розраховувалося через скрутний економічний стан. Утім, усе виплатили на початку 2017-го. Щоправда, не за подвійним, а за звичайним тарифом. Але трудовий колдоговір в «Електротрансі» щодо умов роботи за сумісництвом обіцяють таки переглянути та вдосконалити.

Автор: Тетяна Новак