Новини
Інфраструктура

Туристичному Кам’янцю бракує громадських туалетів

Про те, що у Кам’янці бракує громадських туалетів, містяни вже втомилися говорити владі. А що ще гірше – відсутність убиралень помічають гості Кам’янця – Подільського.

Журналісти «20 хвилин» спробували знайти громадські туалети, в які не страшно заходити і не соромно порадити туристам.

Влада міста все прагне залучати якомога більше туристів до пізнання історичної та архітектурної спадщини Кам’янця – Подільського. Фестивальний сезон буквально кишить різноманітними подіями, котрі так і закликають гостей: «Приїжджайте до Кам’янця. Тут яскраво і весело». Готелів вистачає, хостели (як виявилося) теж є. Але місту у плані інфраструктури ще розвиватися і розвиватися.

Раніше журналісти «20 хвилин» цікавилися у гостей Кам’янця-Подільського про їхні враження від міста. І от вінничанка, котра приїхали до Кам’янця на екскурсію, зізналися, що громадських туалетів туристичному центру Поділля таки бракує.

Бракує? А чи є вони взагалі у Кам’янці – Подільському? А якщо й є, то в якому вони стані? Журналісти «20 хвилин» шукали громадські туалети, у які не страшно заходити і не соромно рекомендувати гостям. Знайшли. Один!

Розташований він на «п’ятачку» біля центрального входу у ринок. Вартість – 2 гривні. Всередині прибирають, можна помити руки. Але є значний недолік – обмежений режим роботи: з 8 до 19 години.

Далі – Соборна, центральна вулиця Кам’янця-Подільського. Тут громадських туалетів немає. Тож, якщо вам «приспічить», – терпіть! На території Собору Олександра Невського є туалети.

Але кабінка вбиральні там замкнена. Схоже, відкривають їх тільки у період богослужінь або лише для прихожан церкви.

У парку «Героїв Євромайдану» зараз триває капітальний ремонт. Зайшовши глибше у парк, є старезна недоглянута будівля, яка колись виконувала функції громадського туалету.

Якщо  й справді центральний парк Кам’янця відремонтують, то владі слід подумати, щоб облаштувати тут пристойну вбиральню, аби згодом щойно зремонтований парк не перетворився на суцільний громадський туалет.

Поруч із парком атракціонів теж є туалет. Вхід перекрила гілка дерева. А написи на стінах застерігають: “Смотри под ноги!”

Одне із найбільш улюблених місць для прогулянок кам’янчан та гостей міста – Лебедине озеро та Алея закоханих.

Але тут немає й геть натяку на громадський туалет.  Заходимо на територію Старого міста. Ця частина Кам’янця – обличчя всього міста й Поділля загалом. Тому тут слід особливо пильно стежити за чистотою, інфраструктурою. Адже першим ділом, куди йдуть гості, то у Старе місто. А якщо раптово закортить до вбиральні?

На Троїцькій площі обнадійливий зелений вказівник: «Туалет напроти Ратуші». Шукаємо.

Колись тут таки був туалет.

Але зараз він не функціонує. Місцеві знають, що є у Старому місті громадський туалет. Розташований він за історичним факультетом.

За ЗОШ№1, що розташована просто позаду Ратуші, є вулиця Довга. Окрім того, що там знаходяться пафосні та кітчеві будиночки, є там ще  Гончарна башта. Спустившись до неї і звернувши праворуч, можна побачити щось схоже на громадський туалет. Але умови тут далеко не на п’ять, і перед тим, аби знайти, треба добряче наблукатися.

Влада міста минулого року присягалася, що встановлять ще 6 нових туалетів. Але де вони? Журналістам «20 хвилин» Сергій Бабій, заступник міського голови, сказав:

  • «Міська рада повинна відгукнутися на фінансування. Вона відгукнулася. Виділили в цьому році 300 тисяч для будівництва із тих шести хоча б першого. Визначилися де. По рейтингу претендує два місця: зона відпочинку на мікрорайоні (бо там немає ніде) або Старе місто. Поки що ми ще не знаємо, де саме в Старому місті, тому ми визначаємося”.

На питання : «Коли ж розпочнуть будівництво?», отримали відповідь:

  • “Поки ще не можемо сказати, бо ще місце не визначено. Тому зараз ми визначаємося із самим місцем. Але чого ми не працюємо так швидко там, бо туалет громадський є у Старому місті. Заходите напроти Ратуші, у тому приміщенні. І цей туалет будувала міська громада. І він там є. Зараз іде процедура, міський голова цим занімається, про те, щоб повернути назад це приміщення у міську власність. І якщо це вдасться, то вона буде повернути разом із цим туалетом. І тоді прийдеться не робити вже новий туалет, а тільки ну, модернізувати цей, зробити капітальний ремонт того, що є вже. Тому ми зараз очікуєм результату,  яка доля дальша буде цього приміщення”.

Залишається сподіватися, що ця ситуація все ж поліпшиться найближчим часом. Адже Кам’янець – туристична мекка Поділля і повинно бути соромно, що тут досі немає пристойних громадських убиралень!

Автор: Тетяна Новак