Новини
Суспільство

Лісгоспи Хмельниччини: садити більше, ніж рубати

Підприємства обласного управління лісового та мисливського господарства цього року  планують посадити 100 гектарів нових лісів, а на  зрубах  – 952,5 гектара, переважно – весною.Основний акцент – на цінні породи: дуб, сосну. Роботи спочатку закипіли в південних районах, куди тепло прийшло раніше. Згодом весняну «посівну» розпочали центральні та північні райони. Станом на 10 березня  працівники ДП «Славутський лісгосп» вже створили27 гектарів нових лісових культур у державному лісовому фонді. Висадили 190 тисяч штук сіянців сосни.

ДП «Ізяславський лісгосп» розпочало роботи з лісовідновлення на зрубах 2016 та 2017 років. Цієї весни підприємство  планує  створити лісові культури на площі майже 250 га шляхом посадки сіянців та посіву насіння основних лісоутворюючих порід. На площі 2,8 га  посадили культури модрини європейської.

Лісгоспи області повністю забезпечили свої потреби в посадковому матеріалі, виростивши в розсадниках 4 мільйони саджанців, причому переважно доброї та відмінної якості. Це забезпечить кращу приживлюваність рослин і хороші прирости деревини в майбутньому. Праця на зрубах досить кропітка, бо насадження  створюють в основному вручну.

Велика увага приділяється й природному поновленню, яке дозволяє вести лісове господарство максимально наближене до природного.  Хмельниччина нагромадила в цій царині чималий досвід, який переймають колеги з інших регіонів. Природне поновлення вимагає менше затрат, економічно вигідніше,  ніж традиційні методи посадок. Цьогоріч під нього залишили 247,2 гектара площ. Найбільше – під березу, сосну та вільху.

Вартові зелених шат області поставили собі за мету  заліснити всі зруби і садити більше, ніж рубати. До речі, лісівники разом з громадськістю цієї весни мають посадити 3 мільйони саджанців – більш,ніж по два дерева  на кожного жителя області.

Прес-служба Хмельницького ОУЛМГ.
Автор: Адміністратор сайту