Новини
Бізнес

Саймона Чернявського визнано найуспішнішим топ-менеджером в аграрному секторі у 2016 році

Видання «Бізнес» відзначило трьох найбільш значущих топ-менеджерів аграрного сектору в  Україні за результатами 2016 року (https://www.business.ua/companies/rezultat_na_litso-364431/). Першу сходинку посів Саймон Чернявський, генеральний директор компанії «МРІЯ», яка обробляє переважну більшість своїх орендованих земель у Тернопільській області. Далі йдуть Дмитро Горшунов, «Бунге Україна» та Володимир Осадчук, COFCO Agri Ukraine.

Саймон Чернявський, «МРІЯ Агрохолдинг»

У лютому 2015 року контроль над активами одного з найбільших вітчизняних аграрних підприємств «МРІЯ Агрохолдинг» перейшов до його кредиторів. Європейські та американські інвестори прийняли рішення зберегти холдинг, який перебував в стані дефолту. Посаду генерального директора зайняв Саймон Чернявський, який мав на той момент міцну репутацію успішного керівника великих аграрних компаній в Україні і СНД.

Перші півроку після зміни власників компанію буквально ховали – навіть кредитори, за їх власним зізнанням, не вірили, що холдинг виживе. Активи були розкрадені, техніка конфіскована, а сховища порожні – продукції для продажу і запуску діяльності не було.

Саймону Чернявському вдалося переконати кредиторів виділити «МРІЇ», яка вже мала борг у більш ніж 1 млрд дол., кредит на 25 млн дол. для фінансування польових робіт, та максимально швидко відновити виробничий процес. Цей кредит погасили в тому ж році, відразу після реалізації врожаю. З цього моменту процес пішов вже легше – інвестори побачили перші результати, повірили новому керівництву агрохолдингу, і на 2016 рік кредитна лінія була збільшена до 46 млн дол.

Особиста репутація пана Чернявського допомогла «МРІЇ» й у відновленні довіри постачальників і покупців, які після дефолту розірвали відносини з компанією: «МРІЇ» вдалося закупити необхідні для посівної ТМЦ, насіння, ЗЗР та інше на хороших умовах, з відстрочкою платежу. При цьому «в борг» давали скоріше не «МРІЇ», а Саймону Чернявському. Крім того, йому вдалося домовитися з компанією «ОТП-Лізинг» і «Райффайзен Банком Аваль» про відновлення лізингових контрактів та хоча б частково забезпечити розкрадену «МРІЮ» технікою для проведення польових робіт. А восени 2015 року «МРІЯ Агрохолдинг» вже почав самостійно закуповувати техніку і відновлювати технічний парк. Але, як зазначає пан Чернявський, повністю робочий капітал на 2016 рік був сформований тільки в квітні – у результаті «МРІЯ» розпочала сезон на три місяці пізніше визначеного терміну. Не була повністю підготовлена техніка, не закуплені в оптимальному обсязі ЗЗР, насіння, паливо тощо. Крім того, протягом року продовжували «спливати» проблеми, залишені колишнім керівництвом, – зокрема, в липні було здійснено рейдерське захоплення центральної логістичної бази агрохолдингу в м. Хоростків (Тернопільська обл.)

Проте в минулому році «МРІЯ Агрохолдинг» обробив весь земельний банк – 160 тис. га (20 тис. га знаходяться в аудиті). Результат: кредит в 46 млн дол. був повністю погашений і продовжений на 2017 рік. Таким чином, компанія не тільки забезпечена засобами для фінансування операційної діяльності аж до збирання врожаю 2017 року, але і планує подальші інвестиції в техніку.

В ході проведеного кризис-менеджменту була змінена і організаційна структура: в компанії створено сім кластерів зі своїм керівництвом. Керуюча компанія на чолі з Саймоном Чернявським буде займатися питаннями планування і контролю виробництва.

Але все це може виявитися беззмістовним, якщо не буде досягнуто згоди щодо реструктуризації боргів «МРІЯ Агрохолдинг», кейс якого експерти вже назвали унікальним і безпрецедентним для України. В кінці літа 2016 року в цьому процесі був зроблений прорив – «МРІЯ» досягла домовленості із кредиторами щодо основних умов реструктуризації. У грудні 2016 року Тернопільський господарський суд задовольнив вимоги бондхолдерів «МРІЇ» про визнання боргових зобов’язань на 573 млн дол., тобто права бондхолдерів (які кредитували компанію через розміщення облігацій) були визнані в Україні.

Відкритим залишається питання з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), єдиним кредитором, з яким «МРІЇ» поки не вдалося домовитися, внаслідок чого затягнувся процес конвертації боргу в акціонерний капітал. За прогнозом керівництва «МРІЯ Агрохолдинг», угоду з IFC може бути досягнуто вже цієї весни.

Вже озвучена і приблизна структура власності холдингу після цього: 50% відійдуть незабезпеченим кредиторам (бондхолдерам), 35% – кредиторам оборотного капіталу на 2016 рік, 7,5% – кредиторам оборотного капіталу на 2015 рік. Решта 7,5% повинні відійти топ-менеджменту «МРІЇ» в якості мотиваційного пакету. Сам же Саймон Чернявський ні на хвилину не замислюється про те, щоб опускати руки, оскільки на кону багато – його слово перед кредиторами і віра в задумане.

Дмитро Горшунов, «Бунге Україна»

Керуючим директором «Бунге Україна» Дмитро Горшунов працює з 2007 року. За словами пана Горшунова, незважаючи на всі ризики, компанія не відмовляється від планів подальшого розвитку місцевого представництва. І менеджер все робить для того, щоб компанія нарощувала свою питому вагу як всередині групи (досягає 3%), так і на українському ринку в цілому. У 2011 році «Бунге Україна» побудувала сучасний перевантажувальний термінал вартістю 100 млн дол., який розширив зернові експортні потужності України на 3 млн тонн в рік, а влітку 2012 року – почала розробку нового проекту.

В середині червня минулого року на території Миколаївського морського порту компанія відкрила сучасний виробничо-перевантажувальний комплекс вартістю 180 млн дол., реалізувавши найбільший інвестпроект в українському АПК. Комплекс складається з одного із найбільших в Україні заводів з виробництва рослинної олії, олійного наливного і зернового терміналів.

Як розповів Дмитро Горшунов, після запуску комплексу на повну потужність обсяг експорту продукції, що виробляється, і перевалки вантажів у порту збільшиться на 1 млн тонн. За даними керуючого директора, крім інвестицій в активи оборот компанії в Україні становить близько 1 млрд дол. на рік. Пан Горшунов вважає, що 100-200 млн дол. оборотного капіталу, які компанія тримає в країні на постійній основі, не менш важливі, ніж інвестиції в певні активи, оскільки ці кошти забезпечують ліквідність українським фермерам. «Гадаю, наша роль, як і роль інших міжнародних компаній, які торгують українською сільськогосподарською продукцією, полягає в тому, щоб створити ліквідний ринок і зробити його більш цивілізованим. Тільки це може бути основою для подальшого розвитку агропромислового комплексу в цілому», – впевнений Дмитро Горшунов.

Володимир Осадчук, COFCO Agri Ukraine

У грудні 2015 року китайська державна COFCO Corporation придбала міжнародну аграрну корпорацію з активами в Україні Noble Agri, яка спеціалізувалася на торгівлі і переробці сільгосппродукції. Український підрозділ Noble Resources Ukraine очолював Володимир Осадчук, який і став генеральним директором COFCO Agri Ukraine. COFCO Corporation працює вже 60 років і за ці роки стала одним із найбільших гравців на ринку трейдингу та поставок агропродукції в Китай. Аграрний підрозділ COFCO Agri займається торгівлею і переробкою сільгосппродукції, що закуповується в регіонах з надлишковим виробництвом, до яких належить і Україна. Український підрозділ компанії управляє чотирма елеваторами і олійно-екстракційним заводом в Маріуполі.

19 травня 2016 року COFCO Agri Ukraine відкрила новий зерновий термінал в Миколаївському морському порту, інвестувавши в проект 75 млн дол.

«Рішення про будівництво зернового терміналу в Миколаївському морському порту було нелегким. У 2014 рооці на сході країни йшли активні бойові дії, а перспективи економічного зростання були туманними, але азіатських інвесторів це не злякало», – згадує Віктор Осадчук. Термінал будувався 20 місяців і в тестовому режимі почав роботу з квітня 2016 року. Новий комплекс може перевалювати до 2,5 млн тонн зерна на рік. Термінал має два зерносховища, які оснащені 16 силосами загальною потужністю 120 тис. тонн і чотирма силосами потужністю понад 1,5 тис. тонн відповідно. Станції для розвантаження автомобільного та залізничного транспорту на комплексі дозволяють приймати до 10 тис. тонн продукції на добу. Приблизний термін окупності цього проекту – 8 років. Як розповів Віктор Осадчук, «китайські інвестиції, західноєвропейське устаткування і українські руки, які побудували цей об’єкт, створили для Миколаєва 150 нових робочих місць».

Автор: Тетяна Новак