Новини
Інфраструктура

На Хмельницькій АЕС поповнили запаси водосховища

Водойма-охолоджувач Хмельницької АЕС входить до технологічної схеми процесів з виробітку електроенергії. Штучно створена водойма загальною площею 22 км – унікальна екосистема, яка забезпечує охолодження конденсаторів турбіни. Враховуючи цьогорічне підняття рівня води в басейні річки Горинь, протягом першого кварталу 2017 року виконано забір води з річки Горинь у водойму-охолоджувач насосною станцією додаткової води у кількості біля 11 мільйонів кубометрів (ліміт використання води з річки Горинь на 2017 рік для ВП ХАЕС визначений в об’ємі 28,672 мільйонів кубометрів).

До стану водосховища ХАЕС постійно прикута увага громадськості Хмельниччини та Рівненщини, особливо під час весняного періоду, коли виникає ймовірність повеней. Саме ця пора сприятлива для поповнення запасів водойми-охолоджувача, яке здійснюється на основі відповідних дозвільних документів. Один із основних об’єктів на якому відбувається регулювання рівня води у водосховищі – берегова насосна станція додаткової води. Всі процеси відбору води із річки Горинь контролюються спеціальними приладами, на які видані дозвільні документи відповідних служб.

Як розповідає гідролог гідротехнічного цеху ВП ХАЕС Ольга Кушнірук, згідно з технологічними умовами експлуатації водосховища ХАЕС, його рівень має становити 203 метри над рівнем Балтійського моря. Сьогодні він зафіксований на рівні 202 метри 61 сантиметр. Основне наповнення водойми забезпечується за рахунок води річки Горинь під час весняних повеней. На сьогодні є відповідні дозволи Державного агентства водних ресурсів України в Хмельницькій області, Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації на поетапний відбір річкової води. Підвищення рівня води у водоймі-охолоджувачі дозволить створити сприятливі умови для нересту аборигенних видів риб весною (цю рекомендацію надано Інститутом гідробіології НАН України).

Слід зауважити, що Хмельницька АЕС жодного разу не перевищувала встановлені Дозволом на спецводокористування ліміти використання технічної води з річки Горинь. Як правило, фактичний забір води за рік значно менше за встановлений ліміт, повідомляє прес-служба ВП “Хмельницька АЕС”.

Технологічні параметри водосховища регулюються не тільки відбором води із Горині. Тут під особливим контролем її раціональне використання, зокрема, увага звертається на фільтрацію води через тіло дамби. Річна її кількість не перевищує 32 мільйони кубометрів, коли згідно із нормативними документами, граничний показник може сягати до 52 мільйонів кубометрів. Дренажна вода, яка опинилася поза межами дамби, збирається у каналі фільтраційної води і перекачується знову до водосховища. Максимальне наповнення водосховища можливе до відмітки 203 метри над рівнем моря. Скид дренажних вод водойми-охолоджувача у річку Вілія відсутній з 2008 року за рахунок її повного повернення.

Автор: Тетяна Новак