Новини
Суспільство

Екологи просять хмельничан не викидати до смітника усе підряд

Щодня, не замислюючись, ми відправляємо до сміттєвого кошика найрізноманітніші відходи: папір, поліетиленові пакети, батарейки, скло, деталі від електроприладів …

Але деякі види цього сміття є небезпечними і потребують особливої утилізації. Так, батарейки та акумулятори не можна викидати в загальний сміттєвий бак. На сміттєвих полігонах вони викликають загоряння, а при спалюванні сміття вибухають. При цьому в повітря виділяються одні з найбільш шкідливих речовин в світі – діоксини. Важкі метали: свинець, кадмій і ртуть, які в них містяться, потрапляють в грунт і воду, отруюючи їх. Щоб отруїти 20 м2 ґрунту, досить однієї пальчикової батарейки. Але батарейки – не єдине сміття, яке вимагає спеціальної утилізації. Що не можна викидати в загальний сміттєвий бак:

ліки: таблетки, порошки та інші види фармацевтичних препаратів мають складний хімічний склад і можуть бути дуже токсичними. Шкода від викинутих в урну ліків можна порівняти з пестицидами – отрутою, який міститься в сільськогосподарських культурах, отруєної землі і воді.

люмінесцентні лампи та скляні термометри: люмінесцентні лампи містять пари ртуті, які випромінюють ультрафіолет. Це випромінювання перетвориться у видиме світло люмінофором, який нанесений на внутрішню частину колби лампи. Тому всі енергозберігаючі лампи, які працюють за таким принципом, в більшій чи меншій кількості містять ртуть.Наприклад, лампа у вигляді труби містить до 50 мг ртуті, компактна лампа – до 6 мг, лампа з парами ртуті високого тиску – до 600 мг. Скляні термометри містять близько 500 мг ртуті.

комп’ютери та електроніка: всі види електроніки містять небезпечні метали: кадмій належить до високо небезпечних речовин. Великі дози викликають деформацію скелета, переломи. Кадмій накопичується у внутрішніх органах і викликає рак. Свинець викликає нервові розлади, захворювання нирок і мозку. Ртуть відноситься до 1-го класу небезпеки. Вона накопичується в нирках, викликає проблеми дихальної та нервової системи, мозку, пригнічує роботу печінки і нирок. З цих причин всі види електроніки вимагають спеціальної утилізації.

садові хімікати: добрива, гербіциди, пестициди та інші речовини, які використовуються в садівництві, не можна викидати в урну або виливати в унітаз. Кращий варіант – здати в спеціальний центр утилізації. Ці хімічні речовини здатні накопичуватися в рослинах, плодах, ґрунті та воді. Через свою токсичності багато садівників відмовляються від використання подібних препаратів на користь органічних і природних засобів.

Лак, фарба, клей: ці речовини містять розчинники і інші токсичні хімікати. Після висихання вони стають менш небезпечними.

Тож давайте разом подбаємо про майбутнє наших поколінь!

Автор: Алла Самойленко