Новини
Суспільство

Кам’янецьке підприємство оштрафували на 32 тисячі гривень за порушення прав призовника

Інспектори з питань праці Управління Держпраці у Хмельницькій області на ДП «Науково-Технічний Комплекс «Завод точної механіки» провели позапланову перевірку стосовно правомірності звільнення працівника у зв’язку із призовом його на військову службу.
Під час перевірки з’ясовано, що у травні минулого року робітника малярної дільниці було звільнено у зв’язку з призовом на військову службу на підставі п. 3 ст. 36 КЗпП України згідно поданою ним заяви, у якій працівник просить звільнити його з роботи за власним бажанням у зв’язку із призовом на строкову військову службу.
У оповіщенні Кам’янець-Подільського об’єднаного міського військового комісаріату керівнику підприємства повідомлялося про те, що за призовником зберігається робоче місце і середній заробіток, у відповідності до ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».
Припинення трудового договору із працівником відповідно п. 3 ст. 36 КЗпП України, може відбутися у випадку призову або вступу працівника на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються місце роботи, посада відповідно до ч. 3 та ч. 4 ст. 119 КЗпП України, що має місце у даному випадку.
Звільнення з роботи працівника на підставі п. 3 статті 36 КЗпП України у зв’язку із призовом на строкову військову службу є таким, що не відповідає вищевказаним нормам, передбачених частиною другою ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та ст. 119 КЗпП України.
На кінець лютого поточного року адміністрацією підприємства не нараховано та не виплачено середній заробіток за час проходження строкової військової служби мобілізованим працівником, що є порушенням вимог ч. 1 ст. 115 КЗпП України та ч. 1. ст. 24 Закону України «Про оплату праці», де зазначено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів – представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.
На підставі абзацу п’ятого частини другої статті 265 Кодексу законів про працю України підприємству доведеться сплатити штраф у розмірі тридцяти двох тисяч гривень. Також сплата штрафу не звільняє роботодавця від усунення виявленого порушення законодавства

Автор: Алла Самойленко