Новини
Дозвілля

У Шепетівці презентували яворівську іграшку

У виставковій залі музею ім. М. Островського 3 березня відбулась презентація яворівської іграшки-забавки «Яворівська іграшка-забавка – іграшка, що дарує крила натхнення». Якщо колись цим унікальним, старовинним ремеслом займалися цілими родинами, а саме вміння передавалося з покоління в покоління, то зараз в Україні є всього декілька майстрів, що відроджують традиції яворівської іграшки-забавки. Одні з них – Семен Тлустий та його дружина Галина Шумило-Тлуста з Хмельниччини, повідомляє сайт Шепетівки.
Дві години спілкування з майстрами пролетіло як одна мить. Розповіді про історію яворівської іграшки, особливості їх розпису «вербівкою», про творчий шлях і власний доробок з уст майстрів нагадували казку для малечі, яка змусила заслухатися і дорослих. Дивовижні, лаконічні за формою та яскраві за кольором птахи та коники, ангелики та зірочки, свистунці та сопілочки, брязкальця, калатала, деркачі, магильниця та лапавки, здавалося б, досі зберігають тепло рук майстрів, що прагнули віддати його дитині.

Родзинкою став майстер-клас, де присутні мали змогу власноруч розмалювати іграшку.

Семен Тлустий та Галина Шумило-Тлуста десятиліттями підтримують давню народну традицію, навчають цьому молодь і дітей та мріють про повернення до витоків екологічної дитячої забавки.

Автор: Тетяна Новак