Новини
Події

Делегація Хмельниччини взяла участь у Всеукраїнській конференції «Відтворимо ліси разом»

21 березня  – Міжнародний день лісів. Днями делегація Хмельниччини у складі  5 педагогів-керівників кращих учнівських лісництв нашого краю та представників лісгоспів області взяла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Відтворимо ліси разом», яку у Києві проводили Міністерство освіти і науки України, Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді за підтримки Державного агентства лісових ресурсів України й Товариства лісівників України.  До столиці від лісівників Хмельницької оласті поїхали  головний лісничий ДП «Шепетівський лісгосп» Заблоцький Олександр Васильович, директор Національного природного парку «Мале Полісся» Сасюк Андрій Володимирович, лісничий Пліщинського лісництва ДП «Шепетівський лісгосп» Савчук Михайло Вікторович, інженер лісових культур  ДП «Ізяславське лісове господарство» Мартинов Ігор Ігорович.

Учасники заходу – кращі працівники установ і підприємств лісового господарства, наукові та науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів, профільних науково-дослідних установ, керівники учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів презентували діяльність своїх учнівських лісництв, реалізацію інноваційних проектів  та обмінювалися з колегами  досвідом з цього напрямку роботи, навчання, виховання і профорієнтації учнівської молоді на лісогосподарські професії.

У рамках заходу  відбулися дві сесії: «Стале управління лісами» та «Вплив глобальних змін клімату на лісовідновлення та лісозбереження», презентації обласних експозицій тематичних виставок, працювали дискусійні майданчики.

Під час презентації інноваційних проектів  керівник зразкового учнівського лісництва «Пліщинське»,  вчитель хімії Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ст. Шепетівського району Микола  Зведенюк презентував її учасникам науково-популярне видання природничо-краєзнавчого і навчально-виховного змісту «Ліси Хмельниччини», книгу-нарис «Живі смарагди Шепетівщини», а також авторський проект Програми гуртка юних лісівників з календарно-тематичним плануванням та тематичними розробками навчальних занять до неї, які були підготовлені ним на основі власного досвіду навчання і виховання юних лісівників з участю колег-ентузіастів, хмельницьких педагогів-натуралістів, лісівників і науковців.

Столичні організатори Конференції сформували  в електронному форматі Збірник матеріалів, до якого делегати нашої області підготували шість змістовних тематичних статей про внесок підростаючого покоління у збереження і відновлення лісів Хмельниччини.

 

З нагоди Міжнародного дня лісу десятки кращих лісогосподарів та педагогів нашого краю – ентузіастів лісової педагогіки, навчання й виховання і профорієнтації вихованців учнівських лісництв та гуртків юних лісівників у загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладах, відзначені Грамотою Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України та Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України.

За матеріалами сайту kmlis.gov.ua

Автор: Алла Самойленко