Новини
Події

Подробиці ДТП з самосудом у Кам’янці-Подільському

Кам’янець-Подільський, вулиця Васильєва, 15, пів на шосту вечора. Двоє хлопчаків 8 та 9 років після занять боксом вийшли з філії дитячо-юнацької спортивної школи №2. Аби потрапити додому, їм потрібно було перетнути проїжджу частину.

“Мені через кількасот метрів потрібно було повертати, тож і швидкість була кілометрів 40 на годину, – пригадує 69-річний Євген Луцюк.- На зупинці громадського транспорту стоїть «Мерседес» з довгою базою. Стоїть ніби поперек, так, що майже повністю перекриває мою смугу. Я беру праворуч, рівняюсь з машиною, а тут спереду «Мерседеса» мені під машину двоє пацанів вискакують”.

За словами водія, замість того аби зупинитися, хлопчаки рвонули уперед, намагаючись пробігти перед автівкою. Він натиснув на гальма, однак наїзду уникнути не вдалося. “Їх щастя, що вони бігли один за одним, і я ніби вклинився між ними. Одного, здається,  відкинуло направо, а іншого я десь фарою зачепив, то він перед машиною впав, обличчям до асфальту, – каже Євген Луцюк. – Мені погано стало, за 45 років стажу таке вперше. Зупинився, вийшов. Руки тремтять, серце з грудей вискакує. Хотів підійти до того, що лежав ліворуч, а він підвівся і перебіг дорогу. Стоїть на тротуарі, біля нього діти зібралися, говорять… Значить живий, думаю. Підійшов до іншого. Бачу, а в того ніби ніжка підвернута – думаю, зламав”.

На місці ДТП одразу зібрався натовп. Люди викликали дві швидких. Поряд знаходиться медичний заклад, тож дітям майже одразу стали надавати медичну допомогу.

“Викликали нас, ми приїхали. Одна бригада надавала першу медичну допомогу одному потерпілому, а я іншому, – говорить лікар медицини невідкладних станів Ігор Закревський. – Автомобіль швидкої був зачинений, коли чую – якийсь шум-гам, удар в машину. Виглядаю у вікно, а водій- учасник ДТП стоїть увесь закривавлений: обличчя, руки. Батько одного з потерпілих вдарив водія, кричав що таких потрібно вбивати. І, головне, люди його підтримували”.

Натовп кричав: «Убий його»! Над водієм чинили самосуд…

Медик облишив дитину на колег, а сам став надавати допомогу водієві. За словами Ігоря Закревського, не дивлячись на травми,  хлопчаки розуміли, що самі винні.

“Вони казали: «Дядя не сваріться, ми винні». І що мене ще вразило, водія побили у присутності поліції”, – пригадує Ігор Закревський.

Двох дітей і водія доправили до лікарні. У старшого хлопчика діагностували перелом стопи. У молодшого закриту черепно-мозкову травму. За тиждень обох виписали з лікарні. Діти перебувають на амбулаторному лікування. А водій донині у лікарні.

“Потерпілий поступив з переломом гайморової пазухи, – говорить ЛОР-лікар Кам’янець-Подільської міської лікарні №1 Олег Цимбалюк. – Нині його стан стабільний. Після огляду хворого медичною комісією буде прийнято рішення про його подальше лікування, або про виписку на амбулаторне лікування”.

Натомість у Олександра Пржецлавського, батька молодшого з потерпілих, своє бачення цієї ситуації. По-перше, чоловік вважає: діти переходили за правилами.

“Як мені пояснив син, вони бачили автомобіль, але він був далеко, – говорить Олександр. – Подивилися праворуч, почали йти, а авто уже поряд. Вони стали перебігати. Замість того, щоб загальмувати, водій, скоріш за все, намагався їх об’їхати. Тут знак зупинки, а зупинка – це пішохідна зона. У правилах як написано? Якщо немає місця для переходу, його потрібно вибрати там, де тебе добре видно і де гарно видно дорогу. Це саме таке місце”.

На пряме запитання чи бив він водія, чоловік уникає відповіді.

“Я тоді перебував в досить напруженому емоційному стані, це ж дитина. Тим більше, у нас складана сімейна ситуація, ми переселенці з Донецька. Всеволод недавно зламав ногу, помер мій батько, а тут ще й це. Можливо, я і дав йому ляпас, але не так, як пишуть у соцмережах. Назвати це самосудом –  явне перебільшення”, – каже Олександр.

Як твердить чоловік, у сина тріщина лобної ділянки черепа. Дитина до школи не ходить, йому заборонили фізичні навантаження, і навіть читати.

У поліції підтверджують: діти перебігали в невстановленому місці. До того ж, водій був тверезий.

“Хотілося б звернутися до батьків, аби давали настанови дітям, навчали їх елементарним правилам дорожнього руху, – розповідає начальник Кам’янець-Подільського відділку поліції Борис Сушицький. – А щодо саме того ДТП, то досудовим слідством встановлено: діти переходили дорогу у невстановленому місці. Також там постраждав і водій, котрого вдарив батько одного з потерпілих”.

Наразі порушено два кримінальних провадження. Одне – по ДТП, інше – щодо нанесення легких тілесних ушкоджень. Як каже Борис Сушицький, обидва кримінальні провадження будуть проводитися неупереджено і незалежно одне від одного.

Автор: Алла Самойленко