Новини
Бізнес

Ринок праці Хмельниччини потребує робітничих професій

Хоча на обліку в обласному центрі зайнятості більше двадцяти тисяч безробітних, та більшість з них економісти та управлінці з вищою освітою. При цьому, як місту, так і області гостро не вистачає робітничих рук.
«Плюс» три відсотки. На стільки зросла чисельність безробітних Хмельниччини з нового року. Зі збільшенням мінімалки це не пов’язують, швидше із сезонністю виробництва.
Одночасно, з нового року, майже, у два рази збільшилася кількість вакансій. За січень-березень було більше п’яти тисяч вільних робочих місць, лише на початок цього місяця – тисяча відкритих вакансій.
А ось водіїв, вантажників, будівельників та прибиральників на ринку праці Хмельниччини немає. Хоча на обліку в обласному центрі зайнятості більше двадцяти тисяч безробітних, та більшість з них економісти та управлінці з вищою освітою. При цьому, як місту, так і області гостро не вистачає робітничих рук. Парадокс, звісно, втім робітничі професії не просто затребувані, а й непогано оплачуються.
Слюсар-ремонтник, електрогазозварювальник або водій отримують 7-8 тисяч гривень, швачки або дизайнери одягу – від 6 тисяч. Щоправда, такі вакансії, у середньому, укомплектовують за два тижні. Загалом, на пошук роботи людина витрачає трохи більше ста днів.
Так, як на обліку економісти та управлінці, а не вистачає робітничих професій, – першим пропонують професійну підготовку та перепідготовку. Тільки так вони стають потрібними на ринку праці. При цьому, профорієнтаційна робота проводиться постійно, особливо з молоддю. Адже, переконані в обласному центрі зайнятості, не так важливо обрати престижну професію, як ту, котра затребувана.
Деталя – у сюжеті каналу Ексклюзив

Автор: Тетяна Новак