Новини
Суспільство

Голови ОСББ з Хмельниччини вчилися у Луцьку

Ремонт та освітлення під’їзду, (не)прибране подвір’я, встановлення теплового лічильника, утеплення будинку і, як наслідок, розмір комунальних платежів – усе це щоденно впливає на якість та комфорт нашого життя. Можна багато нарікати на владу, світові кризи чи інші негаразди, але дуже часто якісна та професійна робота Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) вашого будинку  більше впливає на ваше повсякдення.

Щоб будинки були у кращому стані, а мешканці не витрачали зайвих коштів, керівники ОСББ повинні  мати необхідні знання та навички. Але де ж їм узятися, якщо в школах чи університетах цьому не навчали.

Розуміючи цю проблему, народний депутат України, засновник ГО «Інститут солідарності громад» Роман Мацола вирішив допомогти 19 керівникам ОСББ Шепетівщини та Славутчини, організувавши поїздку на семінар для голів ОСББ у Луцьку.

Спілкуючись з головою місцевої Асоціації ОСББ Юлією Сабатюк, наші «домоуправителі» дізналися багато нового про зміни в законодавстві, кращі практики управління будинками, про вирішення типових проблем, про значимість заходів з підвищення енергоефективності, і найважливіше – про те, як залучати кошти на будинки не лише з «квартплати», а й з різних програм співфінансування. Завдяки таким проектам можна зробити ремонти, утеплення, замінити комунікації, провести благоустрій.

Після теоретичного заняття учасники семінару відвідали кілька будинків, які були оновлені ОСББ, аби «вживу» побачити результати роботи їхніх колег.

За словами в.о. голови Шепетівської райдержадміністрації Віталія Янушевського, покращення у житлово-комунальній сфері, зокрема ефективніша робота ОСББ, належить до пріоритетів діяльності РДА, адже у районі є чимало багатоквартирних будинків. Семінар був корисним, особливо в частині вивчення досвіду залучення жителів та приватних коштів на заходи з енергозбереження. За словами посадовця, важливо, щоб мешканці зрозуміли – краще заплатити за впровадження заходів з енергозбереження, аніж щомісяця переплачувати за опалення. Ми бачили старі будинки, збудовані ще в 60-х роках, які утеплені, оновлені, і виглядають як нові. Це і вигідно, і красиво. Потрібно переймати такий досвід.

«Мені було цікаво побачити, – ділиться своїми враженнями голова ОСББ «Шепетівський світлячок» Петро Тимощук, – як можна впорядкувати старі будинки. Я на власні очі побачив, як «обновився» подібний до мого 9-поверховий будинок. Зацікавила також ідея програми співфінансування 70 на 30, коли ОСББ допомагають місто та держава».

Валентин Гарбарук (м.Славута) зауважив, що дуже сильним спікером була Юлія Сабатюк, яка проводила навчання, відчувається, що людина знає свою справу. Семінар дав корисні знання, зокрема, про відміну вимоги аби будинок перебував на балансі ОСББ, адже це спрощує вирішення багатьох проблем. Загалом, за словами пана Валентина, поїздка стала поштовхом для розвитку, є плани об’єднати славутські ОСББ в асоціацію та в подальшому активно працювати.

Учасники семінару висловили вдячність Роману Мацолі за можливість повчитися. Отриманні знання дуже важливі, а позитивні результати від їх втілення відчують тисячі мешканців багатоквартирних будинків Славутчини та Шепетівщини.

На завершення семінару голови ОСББ та представники ГО Романа Мацоли «Інститут солідарності громад» побували на екскурсії у Луцькому замку.

Автор: Тетяна Новак