Новини
Суспільство

Всесвітній день води на Хмельниччині

22 березня 2017 року світова спільнота відзначатиме Всесвітній день води.

Проголошений Генеральною Асамблеєю Організацій Об’єднаних Націй  в 1992 році Всесвітній день води в черговий раз має привернути увагу людства до проблем, пов’язаних з водним фактором, та нагадати, що проблема чистого стану питної води, і загалом водних ресурсів, є однією з найгостріших на планеті.

У 2017 році тема Всесвітнього дня води – стічні води, а компанія проводиться під гаслом «Навіщо витрачати воду?» і присвячена скороченню обсягів водокористування та повторному використанню стічних вод.

Територія Хмельниччини знаходиться в межах трьох басейнів річок: Дніпра, П. Бугу і Дністра та має розгалужену сітку річок, яких нараховується 3733, із них 211 річок з довжиною більше 10 км. В басейнах річок розташовано понад 2791 ставків та 52 водосховища. Водозабезпеченість місцевим поверхневим стоком одного жителя області становить 1,6 тис. м3 при середній по державі 1,1 тис. м3.

За даними державної звітності про використання води по формі №2ТП-водгосп (річна) забір прісної свіжої води всіма галузями та населенням області в 2016 році  склав всього  104,2 млн.м3, в тому числі поверхневої   63,51 млн. м3. Водночас обсяг води у системах повторного водопостачання становив 8,1 млн.м3, а у системах оборотного водопостачання – 2858 млн.м3.

У рамках відзначення Всесвітнього дня води, враховуючи актуальність питань щодо забезпечення і раціонального використання водних ресурсів, проблем водопостачання і водовідведення, моніторингу вод, екологічної складової водних ресурсів, 22 березня  Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації та Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів  заплановано проведення  круглого столу, присвяченого Всесвітньому дню води.

У проведенні заходів братимуть участь представники місцевих органів влади, громадських організацій, науковці.

Також в області передбачається проведення просвітницьких заходів, уроків-бесід в учбових закладах, виступів в ЗМІ. Зокрема, до Всесвітнього дня водних ресурсів, який щорічно відзначається 22 березня, у Хмельницькій обласній бібліотеці для юнацтва було проведено годину екологічної мудрості “Ода про цілющу воду” для учнів СЗОШ №6, НВК №9, ліцею №17.

На присутніх чекали: цікаве відео “Вода”, книжкова виставка “Скуштуйте водиці з нашої криниці”, інформація про незвичайні властивості води, про те, скільки потрібно пити води, яка вода хороша, як економити воду і ще багато всього цікавого. Здивування в учнів викликав той факт, що вода має пам’ять, по-різному реагує на позитивну і негативну інформацію і що люди через водне середовище можуть впливати одне на одного.

З нагоди Всесвітнього дня води закликаємо усіх не байдужих прийняти активну участь у акціях по впорядкуванню прибережних захисних смуг річок та водойм, раціональному використанню водних ресурсів та зменшенню забору свіжої води шляхом впровадження систем оборотного та повторного водопостачання.

 

За інформацією Хмельницького обласного управління водних ресурсів

Автор: Алла Самойленко