Новини
Культура

У Хмельницькому відбувся фестиваль фольклорних колективів «За сонячним колесом»

Участь у ньому взяла талановита молодь з усієї області. Близько чотирьох сотень школярів змагались у знанні народних обрядів.
Народні костюми, обрядові пісні та неповторний колорит. На сцені обласного палацу творчості – суміш самобутності. Кожен з районів Хмельниччини відрядив на фестиваль «За сонячним колесом» кращих представників. До прикладу, народний гурт «Подоляночка» зі Старокостянтинова – переможець багатьох вітчизняних та міжнародних конкурсів. З українською піснею познайомили вже не одну сотню закордонних глядачів.
За час існування колективу тут зросло не одне покоління артистів. До концертної діяльності додається і дослідницька, адже звичаї рідної землі у кожному регіоні різні. Школярі на сцені виступають в національних костюмах – аби максимально передати атмосферу минулих століть. До прикладу, ця вишита сорочка датується ще 1913 роком.
У фестивалі «За сонячним колом» майже три десятки колективів представили свої фольклорні номери. Поділені вони були на три цикли – весняний, літній та зимовий. Адже для кожної пори характерні свої обряди. Тож на сцені звучали і гаївки, і різдвяні пісні. Таке свято народності в обласному центрі проводиться раз у два роки. Переможець свята представить область на фестивалі у столиці у травні.
Подробиці – у сюжеті каналу Ексклюзив

Автор: Тетяна Новак