Новини
Інфраструктура

За один кілометраж у Хмельницькому районі перевізники беруть різну плату

Відстань із села Райківці Хмельницького району до обласного центру – трохи більше тридцяти кілометрів. Аби доїхати з одного пункту призначення до іншого, люди в своєму розпорядженні мають кілька автобусних маршрутів та два приватних перевізники. Але в кожного – ціна своя. Якщо з цінами одного люди погоджуються, то з вартістю проїзду іншого категорично не згодні.
Не більше двадцяти хвилин – і жителі села Райківці повністю заповнили фойє місцевого будинку культури. Люди зібралися, аби висловити свою незгоду з цінами на проїзд, котрі впродовж двох тижнів зросли на кілька гривень. Автобусні маршрути в цьому селі обслуговують два різних приватних перевізники. В одного ціна – 22 гривні, в іншого – 25. Селяни не розуміють, чому за один і той самий кілометраж їм доводиться переплачувати. Переконують, це неабияк впливає на сімейний бюджет, який і без того тріщить по швах.
Люди кажуть, із власником маршруту Василем Крутенчуком спілкувалися неодноразово, аби той не піднімав вартість проїзду. Але – безуспішно. Та додають: якщо той не піде на поступки – попросять піти з маршруту.
На зборах були присутні і перевізники. Один із них більше години відповідав на запитання селян. Людей цікавили ціни, комфорт їхніх перевезень, оплата проїзду пільгових категорій населення, в тому числі – учасників АТО. Василь Крутенчук каже: все згідно з законом, адже у двох перевізників на одному маршруті повинні бути дві різні ціни.
Більше того, ціна на проїзд, на думку перевізника, має бути більшою, ніж 25 гривень. Розрахунок проведеного аудиту, на якому наполягав Антимонопольний комітет, вказує на збитковість навіть при цій вартості. За висновком аудиторів, вона має бути в рази більшою.
Коли один вже підняв, то інший їздить по старих цінах. Але переконує, так довго не буде. На зростання впливає все – починаючи від запчастин і закінчуючи нестачею кваліфікованих кадрів.
Перевізники кажуть: палиці в колеса ставлять нелегали, які відбивають пасажирів. З ними людям та приватникам пообіцяла розібратися голова об’єднаної територіальної громади. В тому числі, Тетяна Нетреба домовилися із двома перевізниками про місячний мораторій на підняття цін.
Тим часом люди створили ініціативну групу, аби відстояти у перевізників своїх 22 гривні за проїзд.
Подробиці – у сюжеті каналу Ексклюзив

Автор: Тетяна Новак