Новини
Суспільство

«Маємо об’єднатися аби створити усі умови для якісного надання медичних послуг населенню», – Сергій Лабазюк

Депутатська група «Воля народу» закликає усі політичні сили об’єднатися заради прийняття в парламенті пакету законопроектів для комплексного реформування системи охорони здоров’я України. Про це заявив народний депутат Сергій Лабазюк у ході спеціальної наради з питань медичної реформи за участі керівництва Міністерства охорони здоров’я, народних депутатів та представників громадськості.

В Україні медична реформа, яка анонсується вже кілька років, нарешті починає обростати конкретикою. Міністерство охорони здоров’я на початку березня цього року винесло на публічне обговорення кілька законопроектів, які розписують схему надання населенню медичних послуг. Зокрема мова йде про законопроекти: «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів»; «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо видатків на первинну медичну допомогу»; «Про додаткові державні гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів особам, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в антитерористичній операції та забезпечують її проведення».

Прийняття цих законопроектів сприятиме зміні ситуації у системі фінансування, перш за все, первинної ланки надання медичної допомоги, зміні філософії фінансування, коли гроші виділяються на пацієнта, а не на лікарні, введення єдиних стандартів лікування з урахуванням міжнародного досвіду і системи тарифікації надання медичних послуг.

За словами С. Лабазюка, необхідно сформувати нову модель охорони здоров’я, яка передбачатиме створення мережі державних та комунальних закладів охорони здоров’я з достатнім рівнем самостійності для надання ефективного та своєчасного медичного забезпечення населення. Оскільки те, що маємо сьогодні – результат багаторічної нереформованості системи охорони здоров’я.

«Медицина – та сфера, яка має об’єднувати всіх представників політичних сил і різні гілки влади, адже всі люди однаково хворіють і всі однаково хочуть жити. Тому наше головне завдання сьогодні – не допустити ситуації «лебідь, рак і щука», оскільки від цього залежить життя та здоров’я кожного в нашій країні», – додав він.

Автор: Алла Самойленко