Новини
Культура

«Місто як на долоні» – розповідь, що не потребує пояснень

Байкери та пенсіонери, діти та коти, окремі будинки та цілі мікрорайони – на світлинах фотохудожника Олександра Савенка, виставка робіт якого відкрилася вчора у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва, наше місто постає таким, яким його здатен побачити, на жаль, не кожен.

«Ми всі з вами по-різному дивимося на наше місто. Хтось дивиться собі під ноги і бачить своє взуття. Можливо, асфальт, можливо, взуття інших людей. Хтось дивиться вперед, але не повертає очі, просто йде, не замислюється, що життя як вирій проминає крізь нас. А дехто дивиться на небо, на зорі, на Місяць, на Сонце, на погляди, на усмішки, вбирає місто завдяки своєму мистецтву в неймовірні, прекрасні, різнобарвні шати», –прокоментувала, відкриваючи виставку, керуюча справами Хмельницького міськвиконкому Юля Сабій.

Важко визначити, який з жанрів – пейзаж, портрет, стріт-арт, анімалістка – вдається Олександру Савенку краще. В кожному з них проявляється самобутність та майстерність фотохудожника. Але улюбленим для нього залишається репортажне фото, яке не лише поєднує пейзажну, портретну та побутову зйомки, а й показує події в інтерпретації фотомайстра.

Триватиме виставка до 9 травня у  музеї-студії фотомистецтва, що на Проскурівській, 56. 

Довідка: Олександр Анатолійович Савенко народився 10 грудня 1964 року у Хмельницькому. Вперше фотоапарат «Смена» з’явився у нього в 1976 році, а професійно почав займатися фотографією 2006-го.

З 2010 року Олександр Савенко систематично бере участь у міських фотовиставках і конкурсах. У фотоконкурсі «Хмельницький крізь об’єктив», присвяченому Дню міста, неодноразово займав призові місця. У номінації цього конкурсу «Хмельницький фоторепортер» здобував перше місце п’ять разів: у 2011, 2013-2016 роках. Двічі отримував Приз міського голови «За високу майстерність і особливе художнє бачення у фотомистецтві» – у 2012 та 2014 роках.

В експозиції представлено 52 роботи різних жанрів про Хмельницький та хмельничан.

Читайте також: В Хмельницькому з’явиться шматочок Японії

Автор: Тетяна Новак