Новини
Суспільство

Хмельниччина отримає більше шістнадцяти з половиною мільйонів гривень на “Доступні ліки”

У Хмельницькому на нараді за участю головних лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги та керівників аптечних закладів обасті говорили про проект реімбурсації «Доступні ліки». Це і стало головною темою зустрічі.

У діалозі піднімалися  питання, що стосуються цієї Урядової програми.  Саме від  ефективності співпраці між аптечними та лікувально-профілактичними закладами залежатиме реалізація проекту «Доступні ліки».

Тема реімбурсації обговорюється вже давно, однак лише зараз з’явився реальний механізм для втілення її у життя. Влада покладає на програму «Доступні ліки» великі надії, адже у її рамках  у нинішні складні часи усі категорії громадян, у тому числі й малозабезпечені, зможуть отримувати належне лікування.

Для участі у проекті аптечні заклади будь-якої форми власності мають укладати з лікувально-профілактичними закладами договори, бо тільки за цієї умови вони отримають відшкодування за виписані рецепти. На нараді присутнім нагадали про механізм виписки рецептів і звітність за відпущені препарати.

На 2017 рік для Хмельницької області на реалізацію проекту «Доступні ліки» передбачено 16 млн. 605 тисяч 400 грн. При цьому кошти розподіляються між територіями в залежності від чисельності населення, котре там проживає. Кінцевим розпорядником коштів є територіальні громади. Насьогодні 15 територій надали інформацію про те, що досі не уклали договори з аптеками, тому, очевидно,  роботу у цьому напрямку трба прискорити. До речі,  право виписувати рецепти мають виключно лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги. 

Заступник директора ДОЗ Тетяна Косовська рекомендувала проводити широку інформаційну кампанію по проекту «Доступні ліки», щоб люди знали, куди їм звернутися з отриманими рецептами. І бажано, щоб хворий мав можливість купити ліки на своїй території, а не їхати за 10-20 км. Крім того, вона нагадала, що у вересні МОЗ буде перевіряти темпи виконання програми та визначати, які з областей спрацювали краще.

У ході жвавої дискусії учасники наради мали можливість поставити запитання спікерам та дізналися багато корисної інформації щодо проекту реімбурсації «Доступні ліки». Вони впевнені, що це допоможе їм краще впоратися із поставленими завдання

Інформація Хмельницького обласного Центру здоров’я

 

Читайте також “Через тиждень для хмельничан стануть доступні безкоштовні медикаменти”

Автор: Алла Самойленко