Новини
Суспільство

На Хмельниччині чорні археологи добралися до законсервованих ядерних шахт

На Хмельниччині знаходяться близько сотні ядерних ракетних точок, щоправда, уже роззброєних ще з початку дев’яностих років. Ядерні боєголовки зняли, самі ж шахти із ракетами законсервували тоннами металу й бетону – це все присипали землею. Але чорні археологи в пошуках легкої здобичі розкопують шахти і вирізають метал, не розуміючи, що разом із металом з-під землі можна вивільнити і радіацію.

У Ярмолинецькому районі чорні археологи уже не новина. У законсервованих ракетних шахтах  – сотні тонн цінних металів, які наче магніт притягують «мисливців за скарбами». На краю села Вихилівка у Ярмолинецькому районі розташований центр реабілітації наркозалежної молоді. Поруч із ним – територія, де близько двох тижнів тому почалися розкопки.

На звернення громадян злагоджено відреагували органи влади, які повідомили поліцію, яка оперативно прибула на місце, встановила всі обставини та мету проведення даних робіт.  Громадяни переконані, що загроза, яка нависла над ними та їхніми дітьми, не залишає їм іншої можливості привернути увагу до своїх проблем та примусити копачів діяти над їх вирішенням.

Різати на метал ракетні шахти на Ярмолинеччині почали за попередньої влади і у багатьох селах від них залишилися самі лише ямі. “Чорні археологи” допомогли “розконсервувати” стратегічні об’єкти у селах Глушківці, Вихилівка, Савинці, Соснівка Волудринці, Москалівка, Кадиївці та Жилинці.

 

За матеріалаами Ярмолинецької РДА

Автор: Алла Самойленко