Новини
Інфраструктура

На Хмельницькій АЕС побудують комплекс з переробки радіоактивних відходів

В рамках реалізації загальнодержавної програми поводження з радіоактивними відходами, Уряд України затвердив проект будівництва комплексу з переробки радіоактивних відходів (РАВ) на проммайданчику Хмельницької АЕС. Розробку та впровадження даного проекту на атомній станції заплановано здійснити протягом 2017-2021 років.

Виробництво електроенергії на АЕС супроводжується утворенням радіоактивних відходів (РАВ), різних за активністю, ізотопним та агрегатним станом. Система поводження з радіоактивними відходами – важлива складова загальної системи безпеки виробництва ядерної енергії.

Впровадження комплексу з переробки радіоактивних відходів (КПРАВ) забезпечить зменшення обсягу РАВ, які утворюються в процесі експлуатації і вже знаходяться в сховищах, а також кондиціювання відходів з метою підготовки до передачі на спеціалізовані підприємства для їх подальшого захоронення

За словами заступника генерального директора з капітального будівництва ВП ХАЕС Олега Рахлінського, – серед найближчих планів на поточний рік – розробка проекту та проведення міжнародних торгів.

Дані комплекси будуть мати установки з вилучення радіоактивних відходів, сортування та дезактивації відповідних матеріалів, а також установки для вимірювання активності, пресування, фрагментації і спалювання.

Комплекс із переробки радіоактивних відходів вже діє на Рівненській АЕС, в поточному році заплановано ввести в дослідну експлуатацію на ЗАЕС. Загалом, КПРАВ дозволить скоротити обсяги накопичення радіоактивних відходів на майданчиках станцій.

На даний час рідкі та тверді радіоактивні відходи, що утворюються у процесі експлуатації Хмельницької АЕС, переробляються на установках кондиціювання  і зберігаються у спеціальних сховищах рідких і твердих радіоактивних відходів.

Автор: Адміністратор сайту