Новини
Суспільство

“Атлантиду” передали Національному природному парку «Подільські Товтри»

Печеру «Атлантида» передано під охорону Національному природному парку «Подільські Товтри».
На Хмельниччині існує унікальний витвір природи – карстова печера «Атлантида», що своєю таємничістю вабить туристів та дослідників. Печера «Атлантида» розташована на живописному березі річки Збруч, поблизу с. Завалля Кам’янець-Подільського району Хмельницької області, і є складовою національного природного парку «Подільські Товтри».

Печера сформована в кінці неогенового періоду, ще до появи долини річки Збруч та Дністер. Карстовий процес супроводжувався утворенням каналів та річищ, які поступово поглиблювались та розширювались у товщі древнього гіпсу та вапняку. Ця печера має не тільки рекреаційне та пізнавальне значення, – вона є оселищем рідкісних видів кажанів, які охороняються на території Європи. Така печера також знаходиться під охороною Бернської конвенції під кодом Н1 – наземні підземні печери, печерні системи, проходи та водні об’єкти за класифікацією EUNIS.

Останнім часом навколо законності використання та експлуатації печери «Атлантида» виникало багато проблем.

Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації було ініційовано затвердження положення про екологічну пам’ятку природи загальнодержавного значення «Печера Атлантида» та затвердження охоронного зобов’язання, за яким національному природному парку «Подільські Товтри» передається під охорону та дотримання встановленого режиму територія геологічної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Печера Атлантида» загальною площею 10,00 га.

Також, за цим документом землекористувач зобов’язаний: дотримуватись встановленого режиму для території (об’єкту) природно-заповідного фонду, не здійснювати у межах території (об’єкта) природно-заповідного фонду забороненої господарської діяльності, вживати заходів щодо попередження і ліквідації екологічних наслідків аварій та шкідливого впливу на територію (об’єкт) природно-заповідного фонду, дотримуватися вимог щодо використання території (об’єкта) природно-заповідного фонду, забезпечити охорону та збереження цінних природних комплексів території (об’єкта) природно-заповідного фонду, а також забезпечувати охорону та збереження території (об’єкта), що перебуває у його користуванні.

Джерело

Автор: Алла Самойленко