Новини
Суспільство

Проблема соціального сирітства: як її вирішують у Старосинявському районі

Стабільність держави, її економічний розвиток значною мірою залежить від фізичного та духовного розвитку дитини, ставлення держави до проблем дітей, їх інтересів та потреб. Зі зниженням потенціалу загальнолюдських і духовних цінностей у суспільстві активно виявляється феномен сирітства – зростає кількість дітей, які залишаються без батьківського піклування. Ця ознака, на жаль, не оминула й Україну. Особливо загрозливих масштабів в нашій державі набуло явище соціального сирітства, тобто, так званого «сирітства при живих батьках», яке відображає рівень усвідомлення батьківських обов’язків у суспільстві. Все це призводить до поширення негативних наслідків зниження сімейних цінностей, знецінення інституту сім’ї, що вимагає посилення з боку владних структур контролю за процесами, які являються каталізаторами негативних явищ у суспільстві, в тому числі й знецінення сімейних традицій.

Під постійним наглядом та контролем служби у справах дітей Старосинявської районної державної адміністрації перебуває 70 дітей, з них:

41 – діти, що опинились у складних життєвих обставинах;

29 – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, з них 7 (24,5 %) – діти-сироти, 22 (75,5%) – діти, позбавлені батьківського піклування, тобто соціальні сироти. В загальному по Україні рейтингові показники такі ж: приблизно 80% дітей, які залишились без батьківського піклування – соціальні сироти. Цифри вражаючі. Крім того, в районі функціонує 1 прийомна сім’я, в якій виховується 1 прийомна дитина, яка походить з іншого регіону, 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інших регіонів, виховуються на території району в родинах опікунів (піклувальників).

41 дітей, які перебувають на обліку служби – це діти які опинилися у складних життєвих обставинах, тобто потенційні соціальні сироти. Батьки в даних родинах з тих чи інших причин неналежно виконують батьківські обов’язки, не створюють належних умов для проживання та розвитку своїх дітей, не виховують та не утримують їх на належному рівні. За умов безконтрольності з боку владних структур та громадськості, є всі шанси, що ці діти поповнять ряди тих, які вже залишились без батьківського піклування. Тож, служба у справах дітей вживає вичерпних заходів, щодо недопущення глобалізації явища сирітства «при живих батьках».

З метою покращення ситуації у сфері захисту прав дітей, недопущення поширення явища соціального сирітства на території Старосинявського району, в поточному році обстежено умови проживання 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають на території Старосинявського району, та 27 сімей, в тому числі тих, в яких проживають діти, що перебувають на обліку служби, а також сімей щодо яких до служби надходили звернення та повідомлення щодо неналежного виконання батьками батьківських обов’язків. В результаті обстежень попереджено 25 батьків про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків, підготовлено та направлено матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності 11 батьків за ст. 184 КУпАП за неналежне виконання батьківських обов’язків, до Старосинявського районного суду направлено 2 позовні заяви про позбавлення батьківських прав батьків відносно 3 малолітніх дітей, 1 позовну заяву про позбавлення батьків батьківських прав відносно 3 неповнолітніх дітей направлено за місцем реєстрації відповідача до Борщівського районного суду Тернопільської області. 2 позови органу опіки та піклування Старосинявської районної державної адміністрації задоволено повністю, 1 – частково (дитину відібрано в батьків без позбавлення батьківських прав). Службою проводиться робота по влаштуванню 6 дітей, які набули в Старосинявському районі статусу дітей, позбавлених батьківського піклування, в сімейні форми виховання.

З метою запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, а також вчиненню дітьми протиправних дій, профілактики негативних явищ у суспільстві, впродовж 2017 року службою у справах дітей райдержадміністрації спільно з працівниками Старосинявського відділення поліції організовано та проведено 6 профілактичних рейдів ,,Діти вулиці“, ,,Вокзал“, під час яких виявлено 3 дітей. Під час проведення рейдів, спільно з працівниками правоохоронних органів відвідувались дискотеки та продовольчі магазини на предмет продажу алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім. Продавців магазинів було попереджено про неприпустимість продажу алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім та відповідальність згідно чинного законодавства. З усіма неповнолітніми, які виявляються під час рейдів, та їх батьками проведено відповідну профілактичну роботу. Виявлено 2 порушення правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами, працівниками поліції ініційовано притягнення до відповідальності посадових осіб.

У 2017 році, з метою недопущення негативного впливу на свідомість підростаючого покоління, профілактики суїцидів, негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі службою у справах дітей, спільно з інспектором ювенальної превенції Старосинявського ВП Старокостянтинівського ВП ГУНП України в Хмельницькій області, проведено профілактичні заходи в 9 загальноосвітніх закладах району.

Профілактика соціального сирітства взагалі та попередження дитячої бездоглядності зокрема – це лише один з напрямів роботи служби у справах дітей та всіх установ та організацій соціального спрямування. Але, у зв’язку з складними та неоднозначними подіями в Україні, вагомість даної ділянки роботи окремими членами громадськості часто применшується. Проте, не варто забувати, що посилення безконтрольності за руйнівною силою безвідповідального батьківства призведе до поглиблення проблеми соціального сирітства, а, отже, і зниження рівня соціальної захищеності дітей і суспільства в цілому. Саме зусиллями всіх установ і організацій, місцевого самоврядування і громадськості, вирішуються нагальні проблеми у суспільстві. Завдяки тісній співпраці, за умов сприятливої політики держави, забезпечується ефективна профілактика соціального сирітства.

Джерело

Автор: Алла Самойленко