Новини
Здоров’я

У Хмельницькій області нарешті запрацювала програма «Доступні ліки»

Наразі 106 аптечних установ, які в своєму складі мають 160 аптек  уже приєдналися до програми та уклали угоди на обслуговування рецептів, виданих центрами первинної медико-соціальної допомоги.

Варто зазначити, що на сьогодні лише сімейні лікарі, терапевти та педіатри мають право виписувати рецепти,  ліки за якими пацієнт зможе отримати або безплатно, або із доплатою. Профільні фахівці поки-що такого права не мають і наразі не відомо, чи отримають його взагалі. Аналогічно програма реінбурсації не поширюватиметься на стаціонари, де, теоретично, пацієнт мав би отримувати усі ліки безкоштовно. Наразі часткове відшкодування медикаментів на Хмедниччині відбувається лише в обласному центрі за міською програмою «Ліки на тумбочку», але і то лише на обмежений перелік препаратів і лише на три доби.

У програму реінбурсації наразі в державі потрапили три категорії ліків: препарати, що допомагають при  серцево-судинній патології, діабеті другого типу та бронхіальній астмі. В переліку 21 непатентована лікарська назва та 157  відповідників з комерційними назвами ліків. Однак в переліку відсутні комбіновані препарати, які складаються із кількох діючиїх речовин. На них державна програма не розповсюджуватиметься. Відтак, чимала кількість пацієнтів із недугами, заради попередження та профілактики яких була розроблена дана програма скористатися можливістю відшкодування за ліки не зможуть.

Автор: Адміністратор сайту