Новини
Інфраструктура

На Хмельницькій АЕС випробовують автоматизовану систему комп’ютерного навчання

12 квітня на ХАЕС розпочались комплексні випробування автоматизованої системи комп’ютерного навчання (АСКН) і контролю знань в галузі ядерної та радіаційної безпеки. Система реалізується в рамках Програми Євросоюзу «Інструмент співпраці у сфері ядерної безпеки» (ІСЯБ).  ХАЕС, наразі, стала пілотною станцією.

Серед розробників АСКН експерти німецької фірми RWE та фахівці вітчизняних компаній Проатом, АСОТ, ЛьвівОРГРЕС. Фінансується даний проект за кошти Європейського Союзу.

За словами заступника головного інженера з підготовки персоналу Володимира Ісупова, дана система сприятиме вдосконаленню процесу навчання з питань ядерної та радіаційної безпеки, здійсненню об’єктивного контролю знань. На основі даного тестування формуватимуться протоколи з перевірки знань.

Підсумовуючи результати діяльності, експерт фірми RWE Олег Грошев зазначив, що впровадження автоматизованої системи комп’ютерного навчання і контролю знань в промислову експлуатацію на Хмельницькій АЕС, яке відбудеться після комплексних випробувань, – це лише перший етап. АСКН  буде впроваджено також на всіх українських АЕС, в Енергоатомі та в регулюючих органах енергетичної галузі.

Довідково: Програму «Інструмент співробітництва у галузі ядерної безпеки» (ІСЯБ) було розпочато у 2007 році з ініціативи Єврокомісії з метою подальшої співпраці та допомоги країнам-учасницям програми TACIS. Головна мета програми ІСЯБ – сприяння постійному вдосконаленню управління безпеки і культури безпеки на АЕС України.

Читайте також: На Хмельницькій АЕС побудують комплекс з переробки радіоактивних відходів

Автор: Тетяна Новак