Новини
Інфраструктура

За минулий рік у Хмельницькому збільшилась кількість прибуткових комунальних підприємств

2016 рік став збитковим для комунальних підприємств, фактично знижує показники 3 підприємства: “Хмельницьктеплокомуненерго”, “Південно-Західні тепломережі” та “Хмельницькводоканал”.  Але при цьому, кількість прибуткових підприємств значно збільшилась – з 16 у 2015 році до 25 у 2016 році. Важливим чинником загального мінусовго прибутку є те, що Державний бюджет у 2015 року відшкодував КП різниці в тарифах та компенсації за перевезення пільгових категорій населення 83 млн грн, у 2016 році – 0.

На розширеному засіданні виконавчого комітету підбивали підсумки фінансово-господарської діяльності підприємств. Що належать до комунальної власності.
Звітував про роботу балансової комісії з перевірки фінансово-господарської роботи комунальних підприємств за 2016 рік заступник міського голови Володимир Гончарук.
У ході презентації Володимир Гончарук проаналізував причини, які створюють неефективну систему управління КП та їх наслідки, а також показав дії, які необхідно вживати для того, щоб змінити систему на ефективну. “Частина дій незалежна від нас, але частина в компетенції керівників КП. І над вирішенням проблем необхідно працювати” – наголосив Володимир Гончарук. Для цього аналізу використав швецький підхід SimbioCity Approach.
Уся збитковість КП виникає за рахунок збитковості 3 підприємств: “Хмельницьктеплокомуненерго”, “Південно-Західні тепломережі” та “Хмельницькводоканал”. І цьому є пояснення показані в презентації. Державний бюджет у 2015 року відшкодував КП різниці в тарифах та компенсації за перевезення пільгових категорій населення 83 млн. грн., у 2016 році – 0. Більше того станом на 1.01.2017 існувала загальна заборгованість держави перед підприємствами –  48 млн. грн. за пільги та субсидії, що теж впливає на фінансовий результат. При цьому, кількість прибуткових підприємств значно збільшилась – з 16 у 2015 році до 25 у 2016 році.
Крім загальних пропозицій, які є типовими майже для всіх підприємств та дрібніших пропозицій викладених в протоколах засідань (усього 285), надано окремі пропозиції по кожному з підприємств. Повна презентація за посиланням.

Автор: Тетяна Новак