Новини
Події

Хмельничанці банк повернув 48000 гривень, які у неї видурили шахраї

Вона рятувала сина, а її – поліція та служба безпеки банку. 80-літня Ніна Володимирівна Тимцясь з міста Хмельницького, якій 14 березня цього року у телефонній розмові схожим на її сина голосом повідомили, що той потрапив у аварію і потребує фінансової допомоги, ладна була віддати все. Тому без вагань винесла незнайомому чоловікові, який того ж дня приїхав до неї додому, усі кошти, що були у хаті – 1000 доларів та 23000 гривень, перед цим погодившись у телефонній розмові нічого нікому не розповідати.

Як виявилося згодом, телефонували і навідувалися до неї різні люди. Хмельничанину на ім’я Андрій того ж дня о 9 ранку зателефонував невідомий чоловік та запропонував роботу кур’єра з доставки, на що Андрій погодився, бо на той час підпрацьовував перевізником, і додатковий заробіток йому був не зайвим. Уже через дві години після телефонного знайомства з “роботодавцем” Андрій отримав завдання: дістатися вулиці Східної, аби забрати документи й гроші у однієї жінки. Приїхавши за вказаною адресою, Андрій отримав у Ніни Володимирівни, що очікувала на нього, 1000 доларів США та 23000 гривень.

Після цього незнайомий наказав переказати кошти у сумі 48000 грн через касу у найближчому відділенні банку на три картки (як згодом виявилось, власниками яких є мешканці м. Луганська).

Тим часом, схвильована мати зателефонувала до дочки Ірини, щоб розповісти їй, що син потрапив у аварію. Та повідомила, що син Віктор зараз знаходиться на відпочинку за кордоном, у нього все в порядку, він постійно на зв’язку в Інтернеті і повідомляє, що в аварію не потрапляв. Зрозумівши, що стала ошуканою, Ніна Тимцясь зателефонувала до поліції та повідомила про злочин. Працівники поліції у свою чергу оперативно повідомили про подію працівників Департаменту Безпеки Хмельницької філії ПриватБанку, що дало змогу вчасно заблокувати переказані кошти на картках шахраїв.

Відтак, того ж дня, окрім невдалого працевлаштування, на Андрія чекала ще одна новина – тепер уже від працівників поліції, про те, що кошти були отримані у громадянки Тимцясь шахрайським шляхом невідомими особами в ході телефонного контакту з нею.

В ході проведення розслідування працівниками  Служби Безпеки ПриватБанку факту шахрайских дій відносно клієнтки Тимцясь Н. В. було встановлено контакт із власниками карток, на які було переказано кошти в загальній сумі 48000 грн, ніяких правдоподібних пояснень  стосовно їх походження та обставин переказу  шахраї надати не змогли, на підставі чого зроблено висновок про їх очевидну причетність до шахрайських дій відносно клієнтів Банку та прийнято рішення про встановлення обмеження щодо їх банківського обслуговування.

Таким чином, завдяки оперативній співпраці поліції та ПриватБанку, шахраї не встигли скористатися коштами, які оманним шляхом виманили в літньої жінки. Карти злочинців одразу ж були заблоковані працівниками банку. Наразі триває слідство.

А от літній хмельничанці уже немає чого хвилюватися. Усі кошти постраждалій від шахраїв Ніні Тимцясь повернуто в повному обсязі.

Автор: Алла Самойленко