Новини
Події

Посол Швеції в Україні відвідав Хмельницький

25 квітня Хмельниччину відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні (громадянин Королівства Швеції) Мартін Хаґстрьом.

Швеція надає Україні значну підтримку через різноманітні проекти та програми і вона є надзвичайно вагомою, адже це дозволяє нам швидше рухатися шляхом реформування.

У рамках проекту U-LEAD, який фінансується Європейським Союзом та його державами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, нашій країні надається допомога у створенні Центрів надання адміністративних послуг. Варто зазначити, що Хмельниччина є лідером серед регіонів України зі створення ЦНАПів . У нашій області створено  унікальне для України мобільне робоче місце ЦНАПу Славутської міської ради.

За словами очільника Хмельниччини, наша область стала однією із перших, де процеси децентралізації відбуваються активно, – наразі в області утворено 26 об’єднаних територіальних громад, площа яких склала 43%, а кількість населення – 27%. З метою забезпечення сталого розвитку громад, надання їм методичної підтримки у реалізації проектів та програм, залучення міжнародних та з інших джерел технічних ресурсів вчора відбулось відкриття офісу відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» в Хмельницькій області, який було створено за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Загалом, Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» надає практичну допомогу просуванню реформ на основі власного досвіду та досвіду інших країн членів ЄС, який спрямований на зміцнення професійного потенціалу здатного реалізовувати реформи в об’єднаних територіальних громадах, сприяє створенню регіональної команди консультантів, які будуть навчати представників громад у сфері ефективного управління освітою.

На сьогодні вже є перші результати впровадження проекту. Так, з метою поширення напрацьованого експертами проекту досвіду з управління освітою, спільно з Міністерством освіти і науки України, структурними підрозділами облдержадміністрації проведено регіональні семінари для більш ніж 480 керівників освіти об’єднаних територіальних громад в 14 областях України.

Спільно з Дунаєвецькою об’єднаною територіальною громадою створено першу спеціалізовану он-лайн платформу «Кращі практики управління освітою». Ресурс наповнюється успішними кейсами і прикладами рішень щодо управління освітою в громадах із усіх областей України.

Представники дипломатичної місії Швеції та заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей зустрілись з головою обласної державної адміністрації Олександром Корнійчуком, першим заступником голови обласної ради Неонілою Андрійчук  задля обговорення питань співробітництва у освітній сфері.

Мартін Хаґстрьом висловив слова вдячності та підтримки Хмельниччині, як лідеру з проведення процесів децентралізації і пообіцяв сприяти у поглибленні та поширенні співпраці, яка вже є між  країнами у всіх сферах діяльності, зокрема і в економічних зв’язках, інвестиціях та культурному розвитку та висловив сподівання, що партнерство між нашими країнами можна вважати базовим у подальшому розвитку.

 

Інформація Хмельницької ОДА

 

 

Автор: Алла Самойленко