Новини
Культура

У Кам’янець-Подільський приїде театр психологічної імпровізації

Кам’янець знову опиниться  в авангарді культурних новацій та театральних експериментів. З таким явищем, як плейбек-театр, кам’янчани почали знайомитись у січні цього року. Тоді до Кам’янця-Подільського вже приїздила трупа плейбек-театру з Кривого Рогу. Ті, хто познайомились з цим різновидом мистецтва, були просто в захваті – настільки неочікувано захоплюючим та оригінальним виявилась участь у події. Та на жаль, не всі охочі мали змогу відвідати захід.

Отже, вирішивши виправити ситуацію, організатори візиту ГО «Об’єднання переселенців України в м. Кам’янець-Подільський» запросили до Кам’янця-Подільського практиків плейбек-театру з Києва в складі акторок та тренерів Вайнілович Наталії та Наук Тамари, а також плейбек-музикантки – Анни Винниченко.Тренінгова сесія з плейбек-театру відбудеться в Кам’янці-Подільському з 5 по 7 травня в Подільському державному аграрно-технічному університеті за адресою: м. Кам’янець-Подільський вул. Шевченка 13.
ПРОГРАМА ЗАХОДУ
1-й  день, 05 травня
10:00 – 13:00 – Знайомство тренерів з Києва з місцевими активістами.
14:30 – 18:30 – Тренінг з плейбек-театру «Твої історії – мої історії: пошуки зв’язку між життям різних людей», відпрацювання нових форм пейбек-театру, розвиток тілесності.
Сесія 1. Гра історій про різну типологію стосунків між людьми
Сесія 2. Гра історій про стосунки між людиною і громадою

2-й  день, 06 травня
13:30 – 18:30 – Тренінг поглибленого вивчення плейбек-театру
Сесія 3. Музика та рух у плейбек-театрі
Сесія 4. Основи кондактингу: як ефективно та екологічно будувувати проведення плейбек-перформансу
Сесія 5. Нюанси формування та життєстійкості плейбек-колективу

3-й день, 07 травня
10:00- 14:30 – Підготовка до виступу
14:30-16:00 – Відкритий плейбек-перфоманс учасників тренінгової сесії для місцевої громади
16:00 –18:00 – Шерінг: обговорення перфомансу та піднятих тем, вражень. Стратегія розвитку плейбек-театру у громаді, обговорення подальшої співпраці.
Що таке плейбек-театр? Це сучасний театр імпровізації, що поєднує в собі театральний ритуал та естетику, роботу з соціальним контекстом, психологічний аспект.
Як це виглядає? Важко описати словами, краще один раз це побачити та відчути. От ви б змогли зіграти запах? А історію про дерево, навкруги якого обвивається квітка? Або зімпровізувати історію про те, як людина не вміє імпровізувати? А от актори плейбек-театру можуть!
Найцікавіше те, що «драматурги» плейбек-театру – це глядачі. Кожний відвідувач вистави плейбек-театру має можливість розповісти власну історію, яка через мить оживе на сцені. А під час тренінгу учасники можуть спробувати себе у ролі акторів та навчитися відчувати глибину історії інших людей.
Мабуть, десь так і виглядає катарсис: глядачі під час тренінгу та вистави отримують різний спектр емоцій – від радісного сміху до болісних спогадів – настільки приголомшливо бачити твою історію у виконанні інших учасників. Побачивши свою історію, почуття зі сторони, людина отримує неймовірної сили психологічне розвантаження. Катарсис це чи ні, але про такі відчуття кажуть «до гусячої шкіри».

Протягом тренінгу та вистави акторки плейбек-театру з Києва будуть досліджувати з учасниками та глядачами тему соціальних стереотипів та упереджень, розвиваючи навички емпатії. Цей захід проводиться в рамках Міжнародного театрального інклюзивного Фестивалю «АРТ-Плейбек. Разом», а тому має на меті ще і творчий розвиток людини, взємодію у громаді, поширення культури різноманіття та інклюзії.

Джерело

Автор: Алла Самойленко