Новини
Події

Під час ремонту доріг хмельницьке підприємство використало матеріали, які взялися невідомо звідки

Податківці Хмельниччини викрили тіньову схему формування показників податкового обліку за рахунок легалізації операцій з ремонту дорожнього покриття матеріалами невідомого походження одним із будівельних підприємств міста Хмельницького.
Під час перевірки встановлено відображення в бухгалтерському та податковому обліках операцій з придбання в одного з товариств з обмеженою відповідальністю асфальтно-бетонної суміші у кількості 1400 тонн. Згідно видаткових накладних,  виписаних за реквізитами  даного ТОВ, до складу собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) віднесені витрати у сумі 1,7 мільйона гривень та податкового кредиту у сумі 333 тисячі гривень.
Продукція, поставка якої виписана за документами з реквізитами ТОВ, використана на облаштування асфальтно-бетонного покриття одного із об‘єктів соціальної сфери обласного центру за державні  кошти. Згідно баз даних ДФС України не встановлено фактичного виробника асфальтно-бетонної суміші. Одним із контрагентів, що був включений в «ланцюг» постачання, з метою легалізації будівельних матеріалів невідомого походження, проведено заміну товарних позицій на етапі постачання.
Згідно товарно-транспортних накладних, наданих до перевірки, асфальтно-бетонна суміш відвантажувалась одним із кар’єрів області. Проте посадові особи даного кар‘єру не підтвердили факт виробництва та реалізації даного виду продукції.
Показово, що до перевірки не надано документів щодо підтвердження якості чи технічної характеристики  матеріалів для ремонту дорожнього покриття та будь-яких  інших документів, які ідентифікують джерело їх походження, що не дало змоги встановити виробника продукції та  дослідити реальний  рух активу на етапах постачання від виробника до кінцевого споживача.
Таким чином, на етапі постачання шляхом маніпулювання показників податкової звітності суб‘єктом господарювання легалізовано продукцію невідомого джерела походження та виробника – суміш асфальтобетонну в  кількості 1400 тонн.
Окрім того, згідно даних Єдиного реєстру судових рішень зазначене ТОВ задіяне в схемах ухилення від сплати податків.
Перевіркою не підтверджено правомірність формування податкового кредиту в сумі понад 300 тисяч гривень за податковими накладними, виписаними за реквізитами ТОВ, а продукція невідомого походження – асфальтно-бетонна суміш у кількості 1400 тонн,. вартістю 1,7 мільйона гривень, визнана такою, що безоплатно отримана.
За результатами перевірки будівельному підприємству донараховано до бюджету ПДВ та податку на прибуток у сумі понад 600 тисяч гривень.

Джерело km.sfs.gov.ua

Автор: Алла Самойленко