Новини
Події

Загальностанційне протиаварійне тренування відбулось на Хмельницькій АЕС

 27 квітня цього року, згідно з графіком проведення загальностанційних протиаварійних тренувань, на Хмельницькій АЕС відбулося протиаварійне тренування з ліквідації умовної аварії.

Під час загальностанційного тренування було активізовано внутрішній кризовий центр ВП ХАЕС, здійснено збір персоналу аварійних груп і бригад, штабу керівника аварійними роботами на проммайданчику.

Умовно, за легендою тренування, внаслідок екстремального зовнішнього впливу, відбулося обвалення лінійних опор високовольтних ліній-330 кВ «ХАЕС – Рівне», «ХАЕС – Шепетівка», «ХАЕС – Хмельницька», що спричинило знеструмлення відкритого розподільчого пристрою (ВРП) -330 кВ та відключення енергоблока №1 Хмельницької АЕС. Під час запуску об’єднаної резервної дизельної електростанції (ОРДЕС) було пошкоджено обладнання маслосистеми першого дизельгенератора, що спричинило повне знеструмлення енергоблока №1.

Для ліквідації наслідків умовної аварії було  введено  в дію «План аварійного реагування ВП ХАЕС» (умовно за тренуванням).

Під час проведення загальностанційного протиаварійного тренування відпрацьовані практичні дії з організації та евакуації персоналу з проммайданчика ВП ХАЕС, захисту аварійного персоналу від впливу радіаційної аварії.

В період проведення протиаварійного тренування відповідні служби атомної станції, які були задіяні у тренуванні, ретельно фіксували та передавали в штаб для прийняття рішень дані про радіаційний стан на проммайданчику електростанції, у санітарно-захисній зоні та зоні спостереження.

У ході злагоджених дій аварійних груп та бригад вдалося ефективно провести аварійно-відновлювальні роботи та заходи з локалізації та ліквідації умовної аварії. Реакторну установку було переведено в безпечний стан. Це стало підставою для відміни «Плану аварійного реагування ВП ХАЕС».

Підводячи підсумки тренування, керівник аварійними роботами на майданчику –генеральний директор ВП ХАЕС – Микола Панащенко відзначив, що завдання, які було поставлено перед персоналом станції виконано.

По завершенні загальностанційного тренування  було проаналізовано дії персоналу задіяного в тренуванні, враховано зауваження та пропозиції щодо вдосконалення системи протиаварійного реагування.

Автор: Алла Самойленко